Erdoğan Tanzanya'dan Türk İş Adamlarına Çağrı Yaptı: Yatırım Yapılmalı

Erdoğan Tanzanya'dan Türk İş Adamlarına Çağrı Yaptı: Yatırım Yapılmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk iş adamlarından Tanzanya'daki yatırım imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulunuyorum" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada "Aldığımız kararlar Türkiye ile Tanzanya arasındaki dostluğun daha da ileriye taşınması bakımından son derece önemlidir. 2009 yılında Darüsselam Büyükelçiliğimizi tekrar açmamızla birlikte Tanzanya ile ilişkilerimiz tekrar gelişmeye başlamıştır. Bu olumlu siyasi ortamın ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere layıkıyla yansıtılmasının zamanı çoktan gelmiştir" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"İKİ ÜLKENİN EKONOMİLERİ BİRBİRİNİ TAMAMLAMALAYACAKTIR"

Bu politikalar Tanzanya'da varolan istikrar ortamına çok ciddi katkıda bulunuyor. Ekonominin gelişmesi, sanayileşme zemeninin tesisi için istikrar ve güven şarttır. İstikrar ve güvenin olmadığı ülkede kalkınmadan bahsedemezsiniz. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi son yıllarda artmış olmasına rağmen mevcut tablo karşılıklı potansiyelimizi yansıtmaktan uzaktır. Tanzanya doğal kaynakları itibarıyla maden ve doğalgaz rezervi, altın ve elmasıyla öne çıkan bir ülkedir. Bu bakımdan büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye ekonomik alanda yaptığı atılım ve reformlarla dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almaktadır. İki ekonominin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu görüyoruz.

"TÜRKİYE G-20'DE ALTINCI BÜYÜK EKONOMİYE SAHİPTİR"

İş Forumunun yeni açılımlara vesile olacağına inanıyorum. 11-12 Ocak tarihlerinde yapılan 2. Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı hedeflerimiz açısından çok önemlidir. Ülkelerimiz ve halklarımız arasında güçlenen dostluk ve işbirliği ilişkilerinin ekonomik alana da ulaşmasını hedefliyoruz. Tecrübe ve donanımızı Tanzanya ile paylaşabiliriz. G-20 üyesi olan Türkiye, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisidir. OECED üyeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke konumundadır.

İŞ ADAMLARINA ÇAĞRI

İşsizlikle mücadelenin en etkili yöntemlerinden biri yatrımların artırılmasıdır.

İşte iş adamlarının biraraya gelmesinin asıl nedeni budur.

Türk işadamlarından da Tanzanya'daki yatırım imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulunuyorum

Türkiye çok taraflı platformlarda Afrika'nın sei olmaya ve daha fazla temsil edilmesi için çabalarına devam edecek.

"BUNU YAPMAYA MECBURUZ"

Yıllarca şu Afrika Allah aşkına sömürülmedi mi? Bu Afrika'nın altını, elması, bakırları bunlar buralardan sömürülüp, alıp götürülmedi mi? Köle ticareti buralardan yapılmadı mı? Öyleyse acaba bütün bu olaylar karşısında dünya, Batı sessiz kalmadı mı? Kalkıp da buralara el attılar mı? Ne oluyor dediler mi? Hayır hiçbir zaman demediler. Biz diyoruz ki, gelin tüm dünya birleşelim, dünya 5'ten büyüktür diyelim, BM'nin 193 üyesi arasında herkes daimi üyeler arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi temsil yetkisine sahip olsun. Geçici ve daimi üyeler bu ayrım kalksın. 2 yıl 20 üye görev yapsın, ondan sonra diğerleriyle devam. Bunu yapmaya mecburuz.

"TÜRKİYE MİLLİ GELİRE GÖRE EN ÇOK YARDIM EDEN ÜLKEDİR"

Sadece Afrika'nın sesi olmakla kalmıyoruz. Afrika'nın sorunlara en iyi çözümün dışarıdan değil, bu topraklardan çıkacağına inanıyoruz. Türkiye diplomatik desteğin yanında Afrika'ya yapılan teknik ve insani yardımlarda en ön saflarda yer alıyor. Biz paylaşmanın bereketine inanan bir ülkeyiz. Dünyada en az gelişmiş ülkelere destekte birinci sırada Amerika, ikinci sırada İngiltere, üçüncü sırada Türkiye var. Milli gelire oranla hesapladığımızda birinci sırada Türkiye, ikinci sırada Amerika var. Ülkemizin insani kalkınma yatırımlarını yürüten TİKA Darüsselam Ofisi'ni geçtiğimiz yıllarda faaliyete geçirdi.