Erdoğan-Şerif ortak basın toplantısı

Erdoğan-Şerif ortak basın toplantısı

Pakistan Başbakanı Şerif:- “Türk halkının son derece takdire şayan şekilde ve yüksek kararlılıkla demokrasiye karşı gerçekleştirilmek istenen darbe karşısında durması bizi gerçekten etkilemiştir"- "Türk halkının ortaya koyduğu sağlam irade diğer ülkeler t

İSLAMABAD (AA) - Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, “Türk halkının son derece takdire şayan şekilde ve yüksek kararlılıkla demokrasiye karşı gerçekleştirilmek istenen darbe karşısında durması bizi gerçekten etkilemiştir" dedi.
Şerif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık binasında yaptıkları baş başa ve heyetler arası toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke ilişkilerinin son derece köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.
Navaz Şerif, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili şunları söyledi: “Pakistan halkı Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminden büyük üzüntü duymuştur. Türk halkının son derece takdire şayan şekilde ve yüksek kararlılıkla demokrasiye karşı gerçekleştirilmek istenen darbe karşısında durması bizi gerçekten etkilemiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu sürece liderlik etmiş olması belirleyici olmuştur. Biz Pakistan halkı olarak Türkiye’deki seçimle iş başına gelmiş demokratik kurum ve kuruluşlara olan desteğimizi ve dayanışma duygularımızı tekrar ifade ediyoruz.”
Türk halkının ortaya koyduğu sağlam iradenin diğer ülkeler tarafından örnek alınması gerektiğini ifade eden Şerif, “Biz Pakistan halkı olarak darbe girişimi esnasında hayatını kaybeden vatandaşlarınız için tekrar başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Yaralanan vatandaşlar için de acil şifalar diliyoruz. Eminiz ki Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Erdoğan’ın karizmatik ve vizyoner liderliği altında ilerlemeye ve müreffeh bir noktaya doğru adım atmaya devam edecektir.” diye konuştu.
Erdoğan ile çok kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Şerif, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mevcut özel ilişkimizi özellikle ekonomik boyutu önde olacak şekilde stratejik bir ortaklığa dönüştürme kararını vermiş bulunuyoruz. Ticaret, karşılıklı yatırım ve ekonomik iş birliği alanlarında özellikle önemli adımlar atılarak bu ekonomik iş birliğinin temellerinin sağlam kurulması gerektiğine kanaat getirmiş durumdayız. Bu bağlamda da iki ülke arasında imzalanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasının 2017’den önce tamamlanmasını kararlaştırdık.”
Şerif, Pakistan ve Türkiye’nin, bulundukları coğrafya itibarıyla önem arz eden iki ülke olduğuna işaret ederek “Her iki ülkenin içinde bulunduğu bölgede çeşitli çatışmalar, çalkantılar ve dönüşümler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ile yakından bu konuyu da ele aldık. Her iki ülke de kendi bulunduğu coğrafya içerisinde istikrar adası olmaya devam ediyor. Biz de Pakistan olarak bulunduğumuz bölge içerisinde barış ve huzurun hüküm sürmesi için elimizden gelen her şeyi birtakım olumsuzluklarla karşılaşmış olsak bile yapmaya devam ediyoruz.” dedi.
Cammu Keşmir’deki insan hakları ihlalleri ve Hindistan-Pakistan ilişkilerinin genel durumuyla ilgili Erdoğan’ın verdiği destek için teşekkür eden Şerif, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) da bu sürecin parçası olması gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduklarının altını çizdi.
Navaz Şerif, Türkiye’nin Pakistan’ın Nükleer Tedarikçiler Grubu’na (NSG) üyeliği için gösterdiği desteğe de teşekkür ederek “Türkiye’nin bu desteği Pakistan’ın konumunu daha da güçlendirmiştir.” ifadesini kullandı.
Gelecek yılın Pakistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 70. yıl dönümü olacağına işaret eden Şerif, yıl dönümünün, ilişkilerin bu önemli dönüm noktasına yakışır bir şekilde kutlanması yönünde karar alındığını bildirdi.
Şerif, Türkiye ve Pakistan’ın kendi bölgelerinde ve genel olarak barış, güvenlik, demokrasi ve kalkınma için ortak çaba sarf eden birbirinden ayrılmaz iki ortak ülke olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :