Erdoğan-Putin ortak basın toplantısı

Erdoğan-Putin ortak basın toplantısı

Rusya Devlet Başkanı Putin: (2)-"Hem Türkiye hem de Rusya olarak Suriye’de akan kanın durdurulması, bunun en hızlı şekilde gerçekleşmesinden yanayız. Biz de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz"

İSTANBUL (AA) – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Hem Türkiye hem de Rusya olarak Suriye’de akan kanın durdurulması, bunun en hızlı şekilde gerçekleşmesinden yanayız. Biz de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz.” dedi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi vesilesiyle İstanbul'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Mabeyn Köşkü'ndeki görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

Uzay, gemi ve diğer alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının görüşmelerin de ele alındığını belirten Putin, Rus Uzay Ajansı'nın (Roscosmos) Türk füzelerinin tasarımı ve uzaya fırlatılması ihalesine katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

İnsani alandaki işbirliğinin geliştirilmesinin de gündeme geldiğini dile getiren Putin, Türkiye'nin Rusya'ya karşılıklı kültür ve turizm yılları yapma teklifinde bulunduğunu, kendilerinin de bu öneriyi desteklediklerini ve ilgili bakanlıkların çalışma yapacağını aktardı.

-“Suriye’de akan kanın durdurulmasından yanayız”

Erdoğan ile başta Suriye olmak üzere bölgesel konulara geniş bir zaman dilimi ayırdıklarını söyleyen Putin, hem Rusya hem de Türkiye olarak Suriye’de akan kanın en hızlı şekilde durdurulmasından yana olduklarını ifade etti. Kendilerinin de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı bir şekilde geçilmesini istediklerini dile getiren Putin, “Suriye’de barışı isteyen herkesin bunu desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Halep’e insanı yardımların götürülmesi için her türlü çabayı gösterecekleri konusunda görüş birliğine vardıklarını dile getiren Putin, ancak insani yardımların ulaştırılması konusunda güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi. ABD’ye (Halep kent merkezinde muhaliflerin kontrol ettiği doğu bölümünün dış dünyayla bağlantısını sağlayan ancak rejim güçlerinin hakim olduğu) Kastillo yolundan Suriye orduları ve muhalif grupların uzaklaştırılması konusunda öneride bulunduklarını ancak Amerikan yönetiminin bunu fiilen yapamadığını ya da yapmak istemediğini anlatan Putin, cumartesi günü Lozan’da yapılacak Suriye görüşmelerinde en önemli konulardan birinin bu olacağını ümit ettiğini vurguladı.

Putin, “Halep’te akan kanın durması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önerdiği silahlı grupların uzaklaştırılması teklifine Erdoğan ile birlikte çaba göstermek konusunda mutabık kaldık.”

- Erdoğan’a teşekkür

Özellikle özel kuvvetler ve askeri kurumlar arasındaki temasların hızlandırılması konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Putin, ayrıca savunma sanayii alanında da işbirliğinin sürdürülmesine hazır olduklarını belirtti. Konuk Cumhurbaşkanı, her iki taraftan bu konudaki önerilerin araştırıldığını kaydetti. Rusya Devlet Başkanı, sözlerinin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rus-Türk ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği özen, dikkat ve yanı sıra gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini iletti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :