Erdoğan-Michel ortak basın toplantısı

Erdoğan-Michel ortak basın toplantısı

Belçika Başbakanı Michel:

BRÜKSEL (AA) – Belçika Başbakanı Charles Michel, "Türkiye tarafından mültecilere, sığınmacılara yeterli imkanın sağlanabilmesi için, AB fonlarını da seferber ederek Türkiye’ye gerekli yardımları yapmak istiyoruz" dedi.

Michel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Val Duchesse Şatosu’ndaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için gösterdiği çabaları öven Michel, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye daha fazla yardımda bulunması gerektiğini söyledi.

"Türkiye çok çaba sarf etti, mali olanaklarını seferber etti" diyen Belçika Başbakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye’den kaçan mülteciler uzun bir süredir Türkiye’de ağırlanıyor. Belçika hükümetinin de bu konuda dayanışma içinde olduğunu söyledim. Türkiye tarafından mültecilere, sığınmacılara yeterli imkanın sağlanabilmesi için, AB fonlarını da seferber ederek Türkiye’ye gerekli yardımları yapmak istiyoruz."

Türkiye’nin AB sürecine de destek verdiklerini ifade eden Michel, "Belçika da bildiğiniz gibi AB’nin kurucu ülkelerinden ve burada çok önemli olumlu bir rol oynaması gereken bir ülke, AB ile Türkiye ilişkileri açısından" diye konuştu.

- Güvenlik işbirliği

Erdoğan ile görüşmelerinde uluslararası gündem konularını, Suriye’deki gelişmeleri ve yabancı savaşçılar sorununu da ele aldıklarını belirten Michel, güvenlik ve terörle mücadele konularında Türkiye ile daha yakın işbirliği arzu ettiklerini kaydetti.

"Hep birlikte terörizme karşı mücadele etmeye kararlıyız. Terörizme karşı her türlü olanağı seferber ederek mücadele etmemiz gerekiyor" diyen Michel, şöyle konuştu:

"Ben de, Belçika hükümeti olarak da, hem maddi, hem insani, hem mali olanakları seferber ettiğimizi, işlevsel ve etkili bir şekilde terörizmle mücadele ettiğimizi söyledim. Tabii bunun etkili bir şekilde yapılması gerekiyor,  söylemlerde kalmaması gerekiyor, alanda bu mücadelenin verilmesi gerekiyor. Nitekim güvenlik alanında işbirliği çok önemli. Mesela istihbarat alanı.  Bildiğiniz gibi Suriye’ye giden yabancı savaşçılar var. Bu konuda Türk yetkililerle birlikte çalışacağız."

Michel, Türkiye ile güvenlik konularında üst düzey diyalog ve işbirliği oluşturmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Daimi bir üst düzeyli bir diyalog konusunda hemfikir olduğumuzu söyledik. Üçlü olarak, dışişleri bakanları, içişleri bakanları, adalet bakanları arasında toplantılar yapılması gerekiyor. Daimi diyaloğun bundan sonraki dönemde de yoğunlaşması gerekiyor. Bu çok önemli ve hassas konularda birlikte çalışabilmemiz, ortak çalışmalar yapabilmemiz ve somut sonuçlara ulaşabilmek için bu daimi diyaloğa ihtiyacımız var."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı