Erdoğan HSYK'ya kadın üye atayacak

Erdoğan HSYK'ya kadın üye atayacak

HSYK'ya seçilen üyelerin tamamının erkek olmasına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurula en az 1 kadın üye atamak istiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 28 Ekim'de göreve başlayacak yeni Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) en az bir kadın isim atayacak. Yapılan seçimler sonucunda belirlenen HSYK üyelerinin tamamının erkek olmasından sonra Erdoğan'ın, "Bu kadar erkek egemen olmamalı. Kadın üyeler de olmalı" diyerek, kurmaylarına kadın üye atamak istediğini söylediği öğrenildi.

Atanacak üyeler için aday belirleme sürecinde kadın adaylara önem verilmesini isterken, atayacağı 4 isim arasında en az 1 kadın ismin yer alacağı öğrenildi. Erdoğan'ın önümüzdeki hafta içinde atama yapması beklenirken, şimdi kurmayları hukukçu akademisyenler ve avukatlar arasından aday belirleme çalışmasına başladı. HSYK'ya seçilen 15 asil üyenin tamamı erkek isimlerden oluşuyor. Seçim sonucunda oluşan yedek listelerde ise yalnızca bir kadın üye bulunuyor.

Sadece Yargıtay Tetkik Hakimi olan Zeynep Şahin, Yargıda Birlik Platformu listesinden katıldığı seçimlerin sonucunda 4 kişilik adli yargı yedek üyeler listesine 3. sıradan girebildi. Adalet Bakanlığı ve yüksek yargı kulislerinde ise Şahin'in seçilememesine duyulan büyük üzüntü var. Özellikle Yargıda Birlik Platformundan seçilen üyelerin Şahin'in seçilememesine üzüldükleri öğrenildi.

Erdoğan'ın atayacağı HSYK üyelerini seçebileceği iki alan bulunuyor. Erdoğan, avukatlar ve hukukçu akademisyenler arasından seçimini yapabilecek. Edinilen bilgilere göre, özellikle kamuda görev alan, başarılı kadın hukukçu bürokratlar üzerinde isim belirleme çalışmaları yapılıyor.

Kadın üyenin belirlenmesi için sadece kadın isimlerden oluşan bir liste oluşturulacağı, Erdoğan'ın en az bir kadın ismi bu liste üzerinde çalışarak belirleyeceği öğrenildi. Öte yandan, özellikle sivil toplum örgütlerinde görev alan, kamuoyunda saygı duyulan kadın isimlerin de üye adayları listesinde yer tutacağı belirtildi.

 

SABAH