Erdoğan dövizle askerlik kanununu onayladı

Erdoğan dövizle askerlik kanununu onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dövizli askerliği bin Euro'ya indiren yasayı onayladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6661 Sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

Kanun, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının dövizle askerliğini 6 bin avrodan bin avroya düşürüyor. Buna göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan, 38 yaşını tamamlayan Türk vatandaşları, defaten bin avro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak.

Albayların emekliliğine ilişkin düzenleme

Kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi ve 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 28, 29 ve 30. hizmet yıllarını dolduran personel hakkındaki emeklilik talebine Yüksek Askeri Şura (YAŞ) karar verecek.

Uluslararası aile cüzdanı

Nüfus Hizmetleri Kanununda yer alan "nüfus cüzdanı" ibareleri "kimlik kartı" şeklinde değiştirilecek ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere "biyometrik veri" ilave edilecek. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.

Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak. Kimlik kartına kayıt ve işaret konulamayacak, kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak.

Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek. Kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kart bedeli başvuru sırasında tahsil edilecek.

Nüfus cüzdanları, 31 Aralık 2016'ya kadar Maliye Bakanlığınca bastırılacak, nüfus müdürlüklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe yetkililerine, dış temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilecek.

100 liralık sigorta prim yükünü Hazine karşılayacak

Kanun, asgari ücretin bin 300 liraya çıkartılması nedeniyle artan işveren yükünü de azaltıyor.

Geçen yıl, aylık 2 bin 550 lira ve altı ücret alan işçi çalıştıran işverenin, her işçi için 100 liralık sigorta prim yükünü, Hazine karşılayacak.

AA