Erdoğan-Çipras ortak basın toplantısı

Erdoğan-Çipras ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "(Kıbrıs'taki müzakere süreci) Takip ettiğim bu süreçte de minderden kimlerin kaçtığını da çok iyi biliyorum. Bu konuyla ilgili de bütün belgeleri, bilgileri rahatlıkla verebilirim. Buna eğer hassas davranır, dikkat edersek çok

ATİNA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'taki müzakere sürecine ilişkin, "Takip ettiğim bu süreçte de minderden kimlerin kaçtığını da çok iyi biliyorum. Bu konuyla ilgili de bütün belgeleri, bilgileri rahatlıkla verebilirim. Buna eğer hassas davranır, dikkat edersek çok şeyi aşarız diye düşünüyorum." dedi.

Erdoğan, Başbakanlık binasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çipras'ın cevabı sırasında değindiği Kıbrıs meselesine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs konusunda adil, kalıcı bir çözümün bulunması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Tabii yaş itibarıyla Sayın Çipras'ın '43 yıldır böyle devam ediyor' demesi. Ben de 63 yaşında olduğuma göre, ben de aynı şeyi şu anda hep yaşadım, yaşıyorum. Öyleyse bu işi çözmenin yollarını arayacağız. Ama bunu çözmenin yollarını ararken de ben burada ciddi bir tecrübeye, deneyime sahibim. Süreci de yakından hep takip ettim. Takip ettiğim bu süreçte de minderden kimlerin kaçtığını da çok iyi biliyorum. Bu konuyla ilgili de bütün belgeleri, bilgileri rahatlıkla verebilirim. Buna eğer hassas davranır, dikkat edersek çok şeyi aşarız diye düşünüyorum."

İkide bir "asker bulundurma" denildiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Tamam da Yunanistan asker bulundurmadı mı, bulundurmuyor mu? Aynı şekilde orada asker bulundurma olayı 'Annan Planı' eğer uygulanmış olsaydı, bugün bu noktaya gelmemiş olacaktık. Bütün oradaki asker sayısı hepsi belli bir düzene oturtulmuştu. Ama oradaki referandumda kim ters hareket etti? Evet, Güney Kıbrıs ters hareket etti ve bugünlere geldik. Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte bu işi daha iyi ele alır ve arkadaşlarımızın ortak çalışmaları, bizim ortak çalışmalarımızla bunu çözüme kavuştururuz diyorum."

- Azınlıklar ve mülteciler konusu

Azınlıklar konusuna yeniden değinmek istediğini belirten Erdoğan, "Her şeyden önce Batı Trakya'da başmüftü meselesinin atanmış veya seçilmiş olması konusu bana göre çok ciddi bir yaradır ve inanıyorum ki sayın Başbakan bu konunun çözümüyle ilgili gerekli adımı da atacaktır. Özellikle tabii bunu sürekli iç meselemiz olarak görmek bir düşünce. Bizim ona aykırı bir şey söylememiz mümkün değil. Ama müsaade ederlerse en azından ricada bulunmamız herhalde isabetli olur. Çünkü soydaşımızdır. Onların hukukuyla da dostluğumuza güvenerek ilgilenmemiz lazım." diye konuştu.

Mülteciler meselesine yönelik olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konunun teknik boyutu çok ileri derecede. Dışişleri Bakanımız, Yunanistan Dışişleri Bakanı ile birlikte çalışmak suretiyle bu işin teknik boyutunu da aşmanın yollarını arayacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :