Erdem, Konya ihracat rakamlarını değerlendirdi

Erdem, Konya ihracat rakamlarını değerlendirdi

AK Parti Konya Milletvekili Orhan ERDEM Konya'nın 66 milyar 122 milyon TL gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ile 7'ncı sırada yer aldığını söyledi.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan ERDEM Konya'nın 66 milyar 122 milyon TL gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ile 7'ncı sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2015 – 2017 yıllarına ilişkin açıklanan 'İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla' rakamlarını değerlendiren Erdem, “2004 yılında kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasılada 36. sırada yer alan Konya, 2010 yılında 41. sıraya kadar gerilemiş, fakat 2012’den itibaren yükselişe geçerek 2017 yılında 32. sırada yer alarak GSYH’de önemli mesafeler kat edilmiştir” dedi.

TÜİK verilerine göre Konya’nın 2017 yılında 66 milyar TL GSYH değeri ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Antalya'nın ardından yedinci sırada olduğunu belirten Erdem, " Dünya ekonomilerindeki daralma devam ederken, Türkiye ekonomisi mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmektedir. Konya’mız bu mücadelede Türkiye’nin başta tarımına, sanayi üretimine, ihracatına ve büyümesine güçlü destek veren illerin başında gelmektedir. Bunun için sektörlerimizin büyümesi ve gelişmesi memleketimiz ve ülkemiz adına çok kıymetlidir ”dedi.

TARIMDA BİRİNCİ HİZMET VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE İLK ON’DAYIZ

Ülkemiz ve Konya'mız için tarımın çok önemli olduğuna dikkat çeken Erdem, “ Tarım sektöründe yüzde 5,8 pay ile 2017 yılında en yüksek paya sahibiz. Aynı zamanda toplam tarım alanlarımızın yüzde 8‘ini Konya elinde bulunduruyor. Bu durum da Konya’yı kaçınılmaz olarak ülkenin tahıl ambarı haline getiriyor. Hükümetimiz döneminde tarıma ve çiftçiye yapılan yardım ve desteklerin en güzel örneğini Konya’da görebiliriz. Bir diğer yandan baklagiller ve endüstriyel bitkiler grubundaki birçok stratejik üründe ve hayvancılıkta da Konya yine ilk sıralarda. Buğday, arpa, şekerpancarı, kuru fasulye, yağlık ayçiçeği gibi birçok ürünün üretiminde ilk sırada; mısır, patates gibi ürünlerde ise ikinci sırayı Konya’mız alıyor. Şekerpancarı üretiminin yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiriyor.

Bu denli geniş bir ürün deseni ile uyumlu olarak tarım alet ve makinelerinin de yüzde 6’sı Konya’da bulunuyor. Özellikle Türkiye'deki biçerdöverlerin yüzde 12’si burada. Tarım makinelerine yönelik ihtiyaç, bu alanda sanayinin gelişmesi için de önemli bir fırsat sunuyor. Bu nedenledir ki Türkiye’nin tarım makinaları imalatının yüzde 65’ini, ihracatının ise yüzde 45’ini yine tek başına Konya yapıyor. Sektörler itibariyle bakıldığı zaman da Konya genelinde sanayi sektöründe yüzde 2 pay ile 10. sırayı alırken, hizmet sektöründe yüzde 1,8 ile 9. sırada yer almıştır.

2017’de elde edilen ve 2018'de de devam eden büyüme rakamları, hükümetimizin uygulamaya koyduğu teşvikler ve desteklerin sektörde karşılığını her zaman gösterdiğini belirten Erdem, Üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılan, istihdam sağlayan; ülkesinin büyümesinde katkısı olan tüm tüccar ve sanayicilerimizi tebrik ediyor, ekonomik göstergeleri etkileyen her türlü engellemelere karşın Türkiye 2019 yılında da ekonomisi dünya ekonomisinin üzerinde büyümeye devam eden bir Türkiye olacağına inancımız tamdır" dedi.