Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ve bütçe anlaşmazlığı

Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ve bütçe anlaşmazlığı

Irak Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komisyonu Başkanı Abdullah:- "Sorunun çözümü için esaslı yasalara ve yaptırımlara ihtiyaç var. Ayrıca üçüncü bir tarafın da devreye girmesi gerekiyor. Bu üçüncü taraf ya Irak Federal Mahkemesi ya da yeni bir anlaşma ol

ERBİL (AA) - Irak Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için "üçüncü bir tarafın" devreye girmesi gerektiğini belirtti. 

Aynı zamanda Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Irak milletvekili olan Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Erbil de Bağdat da anlaşmaya bağlı olduğunu bildiriyor. Ancak bazen sorun yaşanıyor ve iki tarafın da buna dair makul gerekçeleri var. Sorunun çözümü için esaslı yasalara ve yaptırımlara ihtiyaç var. Ayrıca üçüncü bir tarafın devreye girmesi gerekiyor. Bu üçüncü taraf ya Irak Federal Mahkemesi ya da yeni bir anlaşma olacak" dedi.  

Irak merkezi hükümetinin, Kürt bölgesinin bütçedeki payını göndermesi durumunda sorunun çözüleceğini dile getiren Abdullah, bu adımın, Erbil için teşvik edici ve güven verici olacağını kaydetti. 

- Petrol akışı azaltıldı

Irak Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komisyonu'nun Kürt üyesi Kave Muhammet ise Erbil'in ihraç ettiği petrolün tamamını Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) teslim etmediğini söyleyerek, "Kürt bölgesi, bütçesinin merkezi Irak hükümetince eksik gönderilmesi nedeniyle petrolü kendisi satmaya başladı. Kürdistan yönetimi, ekonomik bağımsızlık yolunda önemli bir adım atmış ve ihraç ettiği petrolün tamamını SOMO'ya teslim etmemiştir" diye konuştu.

"Erbil yönetiminin, haziran ayında sadece 12 günlük petrolü SOMO'ya teslim ettiğini" aktaran Muhammet, "Kürdistan bölgesi, haziranda daha çok Kerkük petrolünü ihraç etti. Erbil, 12 günün dışında SOMO'ya petrol vermedi" ifadelerini kullandı. 

Daha önce Erbil ve Bağdat yetkilileri arasında yapılan toplantılarda sorunların diyalogla çözülmesi konusunda uzlaşmaya varıldığını hatırlatan Muhammet, mutabakat sağlanamadığı takdirde Kürt bölgesinin kendi petrolünü satmaya başlayacağını söyledi. Muhammet, anlaşmaya uymayan tarafın Bağdat olduğunu iddia ederek, şunları söyledi:

"Irak hükümeti, nisan ve mayıs aylarında bütçe payı olarak gönderdiği para ile verilen sözlerin gereğini yerine getirmedi. Kürdistan bölgesi daha fazla para almalıydı. Çünkü belirlenen miktardaki petrolü gönderdi ve anlaşmaya sadık kaldı."

Erbil ile Bağdat arasında 2 Aralık 2014'te imzalanan anlaşmaya göre, Kürt yönetimi, SOMO'nun kontrolünde günlük 550 bin varil petrolü Türkiye'ye ihraç edecek, bunun karşılığında merkezi hükümet, Kürt yönetiminin 2015 yılı bütçesindeki payını eksiksiz gönderecekti. Ancak Bağdat, "para olmadığı" gerekçesiyle şimdiye kadar Erbil'e aktaracağı miktarı eksik veya geç gönderdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı