Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe sorunu

Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe sorunu

BAĞDAT (AA) - Irak'taki Kürt siyasi partilerin 2018 bütçe tasarısına yönelik itirazları için Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar el-İbadi ve Meclis...

BAĞDAT (AA) - Irak'taki Kürt siyasi partilerin 2018 bütçe tasarısına yönelik itirazları için Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar el-İbadi ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'nin yaptığı üçlü toplantıda herhangi bir sonuç çıkmadığı belirtildi.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP), resmi internet sitesine konuşan Masum'un danışmanlarından Abdullah el-Yavayi, Erbil ve Bağdat arasındaki bütçe sorunun masaya yatırılması için üçlü toplantı yapıldığını ancak, çözüme yönelik herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini ifade etti.

Sorunun çözülmesi konusunda iyimser olmadığını söyleyen Yavayi, "Bütçe tasarısında tüm tarafların uzlaşıya varması oldukça zor. Kürtler haricinde diğer taraflar (Şii ve Sünniler) anlaşmaya vardı. Oy çokluğuyla tasarının meclisten geçmesi yüksek ihtimal." dedi.

Yavayi, Kürtlerin bütçe tasarısındaki iki itirazını hatırlatarak, birincisinin paylarının yüzde 17'den 12,6'ya düşürülmemesi, ikincisinin ise bütçede IKBY'nin vilayet statüsünde değil federal bir bölge olarak kabul edilmesi olduğunu kaydetti.

Öte yandan IKBY'deki yerel medyaya konuşan KDP'li milletvekili Eşvak Caf da bütçe konusundaki itirazlarının dikkate alınmaması halinde, Kürt partilerin Cumhurbaşkanı Masum'a, "Bağdat'tan çekilmeyi" önereceğini söyledi.

Caf, siyasi parti temsilcileriyle Masum'un bugün bir araya geleceğini de sözlerine ekledi.

Irak'ta, 328 sandalyeli mecliste 62 Kürt milletvekili bulunuyor.

Mecliste, Kürtlerin dün boykot ettiği oturumda, siyasi partiler arasında ciddi tartışmalara yol açan 2018 bütçe tasarısı okunup, 12 maddesi oy çokluğuyla kabul edilmişti. Meclis diğer maddelerin okunup oylanmasını ise 3 Mart'a ertelemişti.

Kürtlerin, itirazlarının ele alınması için dün gece Masum, İbadi ve Cuburi, başkent Bağdat'taki Selam Sarayı'nda bir araya gelmişti.

- Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe sorunu

Irak'ta daha önceki yıllarda bütçe, kentlerdeki nüfus yapısına göre değil daha çok Bağdat ile Erbil arasında yapılan siyasi ittifaklara göre şekilleniyordu. Söz konusu ittifaklar neticesinde ülke bütçesinden yüzde 17’lik gibi önemli bir payı IKBY alıyordu.

Geliri büyük ölçüde petrole dayanan Irak'ın 2018 yılı bütçesinde, geçmiş yıllardakinin aksine IKBY'ye yüzde 12,67'lik bir bütçe ayrıldı. Başbakan İbadi'nin düzenlenmesinde kişisel olarak katkısı olduğu ve bu oranı kendi kalemiyle taslak metin üzerine yazdığı ifade ediliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :