Erbil başkonsolosluğu günlük 500 Iraklıya vize veriyor

Erbil başkonsolosluğu günlük 500 Iraklıya vize veriyor

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu İnam, "Hali hazırda Erbil ve Duhok’taki vize merkezlerimizden başvurular alınıyor. Sayı düşmüş olmakla birlikte Başkonsolosluğumuzca günlük ortalama 500 kişiye vize veriliyor." dedi.

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, günlük 500 Iraklıya vize verdiklerini belirtti.

İnam, Anadolu Ajansı Erbil ofisini ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Bağdat’ın 29 Eylül’de Irak merkezi hükümeti tarafından Süleymaniye ve Erbil hava limanlarını uçuşlara kapatmasıyla birlikte Bağdat üzerinden veya Türkiye’de Habur-İbrahim Halil sınır kapısı üzerinden bölge insanının seyahat etmesi mümkün oldu. Uçakların durmuş olması özellikle elektronik vize ile seyahat edenler açısından etkili oldu. Bu dönemde elektronik vize işlem görmüyor. Dolayısıyla etiket vize almak yönünde artan bir başvuru oldu. Fakat şu anda yaz aylarıyla kıyaslandığında başvuru sayısı biraz daha azalmış gözüküyor. Hali hazırda Erbil ve Duhok’taki vize merkezlerimizden başvurular alınıyor. Sayı düşmüş olmakla birlikte Başkonsolosluğumuzca günlük ortalama 500 kişiye vize veriliyor. Bu hem Erbil hem de Duhok’tan yapılan başvurular” ifadelerini kullandı.

Halepçe merkezli deprem sonrası Türkiye’nin bölgeye yönelik insani yardımlarına da değinen Akif İnam,“İnsani yardım bizim için öncelikli bir konudur. 2014 yılında DEAŞ işgali başladığında Türkiye bölgeye yardım elini uzatan ilk ülke olmuştu. En son 12 Kasım günü Halepçe’nin güney batısında 7.3 şiddetindeki depremin ardından Türkiye yine bölgeye ilk insani yardım gönderen ülke oldu." dedi.

Depremin olduğu gece Türkiye'nin Irak'ta Türk Kızılay ekiplerini ve yardımlarını deprem bölgesine ulaştırdığını kaydeden İnam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye hemen aynı gece Irak’ta Türk Kızılay ekiplerini ve yardımlarını deprem bölgesine ulaştırmıştı. Ardından Türkiye gerek AFAD başkanımızın gerek Kızılay başkanımızın bizzat öncülük ettikleri heyetlerle bölgede çalışmalar yürüttüler. Bu çalışmalarda tabii hem hasar tespiti yapıldı hem de insani yardım malzemesi dağıtıldı. Çok sayıda çadır kuruldu. Çok sayıda insani yardım malzemesi kara yoluyla bölgeye ulaştırıldı. Gerçekten kurumlarımız böyle insani bir felaket karşısında Iraklı yerel kurumlardan da önce ve ciddiyetle, hassasiyetle elini uzatan bir ülke oldu. Bunun da hem yerel makamlarda hem bölge halkında çok olumlu bir etki bıraktığını görüyoruz.”