Erbil-Bağdat ilişkileri

Erbil-Bağdat ilişkileri

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sekreteri Bextiyar:"AB'nin 28 dışişleri bakanı bize bu şartlarda Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını bildirdiler. AB'nin bu konudaki tavrını bize 3 dilde ilettiler"-"Bağdat bütçe ve enerji konuların

SÜLEYMANİYE (AA) - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sekreteri Mele Bextiyar, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülebileceğini ve bu konuda sorumluluk almaya hazır olduklarını belirtti.

Bextiyar, KYB heyeti olarak başkent Bağdat'a yaptıkları ziyarete ilişkin, Süleymaniye kentinde basın toplantısı düzenledi.

Siyasi, ekonomik ve anayasal sorunların çözümünde adresin hala Bağdat olduğunu açıklayan Bextiyar "KYB, bu yöndeki tavrını sürekli olarak korumuştur. Bağdat ile sorunlarımızı çözebiliriz. KYB olarak Erbil ile Bağdat arasında tıkanlıklığa yol açan sorunların çözülmesi için sorumluluk alacağız. Bu sorumluluk ağır da olsa tahammül edeceğiz." dedi.

Uluslararası konjonktürden ve Erbil ile Bağdat arasındaki müzakerelerin kopmasından endişeli olduklarını ifade eden Bextiyar, özellikle ekonomi ve enerji alanındaki anlaşmazlıkların kaygı verici olduğunu söyledi.

Irak'ın toprak bütünlüğünden ve Bağdat ile anlaşmadan yana olduklarına dikkati çeken Bextiyar, "AB'nin 28 dışişleri bakanı bize bu şartlarda Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını bildirdiler. AB'nin bu konudaki tavrını bize 3 dilde ilettiler. Bağdat'ta referandumun Kürtlerin kayıtsız şartsız hakkı olduğunu ifade ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Bextiyar, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin de bu konuda olumlu bir tutum takındığını belirterek, "İbadi, Bağdat'ta bu konuların konuşulabileceğini, medya üzerinden polemiğe gerek olmadığını ifade etti" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) için en doğru yolun Bağdat'la anlaşmaktan geçtiğini dile getiren Bextiyar, şunları aktardı:

"Bağdat bütçe ve enerji konularında diyaloğa hazır olduğunu ve sorunların çözümünden yana olduğunu söyledi. Biz de İbadi'nin eğitim yılının başlangıcında tüm öğretmenlerin maaşını göndermesini istedik. Bu şekilde Kürdistan hükümeti de diğer memurların maaşlarını verebilecek. İbadi de bu öneriyi değerlendireceklerini ve kısa sürece cevap vereceklerini ifade etti."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :