Erasmus tecrübesi, otizmli kardeşinin "Remo" markasına ilham oldu

Erasmus tecrübesi, otizmli kardeşinin "Remo" markasına ilham oldu

Yurt dışındaki tecrübesi sayesinde, otizmli kardeşinin sosyal olarak dışlandığını fark eden Tayfun Yılmaz, kardeşinin çizimlerini "Remo" markasıyla dünyaya tanıtıyor- Tesadüf eseri yeteneği keşfedilen 17 yaşındaki Remzi'nin eskizleri, cam bardak ve kadeh

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Erasmus sayesinde yurt dışında kazandığı tecrübeyle otizmli kardeşinin sosyal olarak dışlandığını fark eden Tayfun Yılmaz, kardeşinin çizimlerini "Remo" markasıyla dünyaya tanıtıyor. Tesadüf eseri yeteneği keşfedilen 17 yaşındaki Remzi'nin eskizleri, cam bardak ve kadeh ile porselen kupaların üzerine işlenerek İstanbul, Ankara ve Norveç'in başkenti Oslo'daki mağazalarda satılıyor.

Konuşma güçlüğü çektiği için kardeşi yerine AA muhabirine açıklama yapan Tayfun Yılmaz, 17 yaşındaki kardeşi Remzi'nin sanata ilgisini tesadüfen fark ettiklerini belirtti.

Remzi'nin sanat serüveninin, annesiyle yıllar önce gittikleri misafirlikte sıkılınca küçük bir tahtaya çizimler yapmasıyla başladığını dile getiren Yılmaz, bunun üzerine Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi olan annesinin, oğlunun çizimlerini diğer akademisyen arkadaşlarıyla paylaştığını kaydetti.

Yılmaz, kardeşinin resme olan ilgisini keşfetmeleriyle bunu geliştirmeye karar verdiklerini, çizimlerini seramiğe aktarmasını sağladıklarını söyledi.

Kardeşinin konuşma zorluğu yaşadığı için duygu, düşünce ve hayallerini sanatla ifade ettiğini, yolda yürüyen bir kadın, hayalet, çizgi filmdeki bir örümcek, çatıdaki bir adam, sakallı bir amcanın, kardeşinin çizimlerinde yerini alabileceğini belirten Yılmaz, 7 yıldır çizimler yapan Remzi'nin 4 yıldır da eskizlerini seramiğe aktardığını kaydetti.

Lisede ve üniversite öğrenimi süresince Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde değişim, gönüllülük ve Erasmus programları kapsamında eğitim aldığını anlatan Yılmaz, Türkiye Ulusal Ajansının desteklediği programlarla yurt dışında edindiği deneyimlerin kendisine kardeşinin sosyal olarak dışlandığı gerçeğini hatırlattığını belirtti.

Yılmaz, bu amaçla kardeşinin yeteneğini insanlarla paylaşmak, onun da diğerlerinden farkının olmadığını ve kardeşi gibi otizmli insanların istediklerinde neler başarabileceğini göstermek amacıyla Remzi'nin lakabı olan "Remo" adında bir marka yaratmaya karar verdiğini dile getirdi.

Tayfun Yılmaz, Erasmus tecrübesinin bir bakıma "Remo"nun doğmasına vesile olduğunu ifade etti.

- "Remzi'nin markası otizmin bir engel olmadığını kanıtlıyor"

Kardeşinin çizimlerini cam bardak ve kadeh ile porselen kupaların üzerine işlediklerini anlatan Yılmaz, iki yıl önce satmaya başladıkları ürünleri İstanbul, Ankara ve Oslo'daki mağazalarda insanlarla buluşturduklarını söyledi.

Bu yıl ekim ayında Oslo'da Remo'nun sergisini açacaklarını ifade eden Yılmaz, "Remo markasının amacı otizm ve tasarımı birleştirmek. İnsanlar otizm deyince bunu dezavantaj ve engel olarak görüyor. Bunun aşılmasını istedik. Remzi'nin markası Remo, otizmin bir engel olmadığını kanıtlıyor. Hepimiz farklıyız ve hepimizin farklı kimlikleri var. Nasıl biz bir erkek veya kadın isek diğer taraftan da farklı kimliklerimiz varsa otizm de farklı bir kimlik. Otizm Remzi'nin bir kimliği sadece, onun dışında Remzi suşi sever, seramik yapıyor, çiziyor." dedi.

Remzi'nin annesi Meltem Yılmaz da oğlunun otizmli olduğunu öğrendikten sonra onun kişisel yeteneklerini keşfederek önce müziğe yönlendirdiklerini ancak daha sonra çizime karşı özel bir ilgisinin olduğunun farkına vardıklarını anlattı.

Televizyon izlerken haberde gördüğü bir adam, sinema filmindeki bir kadın, çizgi filmdeki bir köpeği çizmeye başlayan oğlunun bu yeteneğini geliştirmek amacıyla seramik eğitimi almasına karar verdiklerini belirten Yılmaz, "Remzi'nin ilgi alanını keşfetmek, onu da iyileştirdi. Onu diğer insanlardan farklı biri olarak görmüyoruz. Yani onun engeli ayrı, onun sadece kişisel kapasitesi ve yetenekleri farklı, toplum da zaten farklı insanlardan oluşmakta. Hiçbirimiz aynı beden, kilo veya aynı bilgi seviyesine sahip değiliz. Remzi aldığı destekle göz kontağı yeteneğini artırdı, kalabalıktan artık rahatsız olmuyor. Remzi gibi kişileri dışlamak yerine kapsayıcı davranışlar geliştirmemiz gerekiyor." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :