Epdk Yerli Kömürden Elektrik Üretimini Teşvik Edecek

Epdk Yerli Kömürden Elektrik Üretimini Teşvik Edecek

EPDK Başkanı Yılmaz:- "Yükümlülükleri hafifleterek yerli kömürden elektrik üretimini teşvik edeceğiz"- "Doğalgazda acil alıcı olmazsanız pazarlık etme imkanınız oluyor, doğalgaz depolamanın bize böyle bir katkısı olacak"

ANKARA (AA) - MUHSİN BARIŞ TİRYAKİOĞLU - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yerli kömürden elektrik üretimini teşvik etmek için Kurum olarak bazı düzenleme ve yükümlülükleri hafifleterek destek olacaklarını belirtti.

Yılmaz, AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin önemli olduğuna değinen Yılmaz, kömür kaynaklarının da devreye alınması gerektiğiyle ilgili olarak, "Kömür santrallerini teşvik için yükümlülükleri hafifleterek destek olacağız, sene sonunda özel sektör tarafından yapılan Türkiye'nin en büyük yerli kömür santrali devreye alınacak" diye konuştu. 

Yılmaz, Türkiye'deki kömürün gravite ve klorofik değer açısından düşük olduğunu ancak bu eksikliklerin teknoloji sayesinde giderilebildiğini kaydetti.

Yerli kaynaklardan enerji üretimini teşvik etmek için gerekli kolaylıkları EPDK olarak sağlayacaklarını belirten Yılmaz, "Yerli kömürü devreye almak için hükümetin teşvikleri olduğu gibi bizim de düzenleme ve yükümlülükleri azaltarak yapacağımız katkılar olacak" dedi.

Yılmaz, bu şekilde kömür santrallerinin devreye girmesi ve karlılığın görülmesinin ardından diğer girişimcilerin de yatırıma gireceğine inandığını belirtti.

- Doğalgaz depolama tesisleri

Enerji arz güvenliğinde önem taşıyan doğalgaz depolama tesisleri ile ilgili Yılmaz, "Ülkemizde BOTAŞ'ın, TPAO'nun bir takım depoları var. Yeni depolama tesisleri yapılıyor tabi ancak bu yetmiyor. Depolamada ileriye gittiğimiz takdirde doğalgaz arzında da iyi noktada oluruz, arz güvenliğinden emin olmuş oluruz" şeklinde konuştu.

Yılmaz, "Arz güvenliğinde eğer sıkıntı yaşamazsanız yani doğalgazda acil alıcı olmazsanız, işte o zaman pazarlık etme imkanınız oluyor. Depolamaların bize böyle bir katkısı olacak. Depolama ile doğalgazın ekonomik olarak yurt dışından tedarikinin sağlanacağını ve depolama maliyetini bu şekilde çıkarılacağını düşünüyoruz" dedi.

EPDK olarak bu hususta üzerlerine düşen görevi yapmak için özel sektörde birçok depolama lisansı verildiğini belirten Yılmaz, bu lisans isteklerinin kendilerini sevindirdiğini belirtti.

Tarifeleri de yatırım yapılabilir seviyeye çekmeye çalıştıklarını belirten Yılmaz, "İşte EPDK burada devreye giriyor, yatırım yapılabilir bir tarifeyi verebilmek için düzenlemelerimizi piyasanın görüşüne açıyoruz. Bunu kısa zamanda çıkaracağız ve verdiğimiz lisansların da hayata geçmesi ile ilgili çok büyük umudumuz var" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı