EPDK kararları

EPDK kararları

Bu yıl için elektrikte gün içi piyasası tahmini işlem miktarı, 2015 Temmuz-Aralık döneminde gerçekleşen aylık ortalama işleme göre hesaplanacak

ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte 2016 gün içi piyasası tahmini işlem miktarının geçen yılki temmuz-aralık döneminde gerçekleşen aylık ortalama işleme göre hesaplanmasına karar verdi.

EPDK'nın 2016 yılı piyasa işletim gelir tavanının karşılanması için uygulanacak bedel ve komisyonlar ile uygulamaya ilişkin yöntem bildiriminin onaylanmasıyla ilgili kurul kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, gün içi piyasasının işletiminin 1 Temmuz 2015'te başlaması ve 2016 yılı tarife teklifi hazırlanırken gün içi piyasası tahmini işlem miktarının belirlenmesi için yeterli veri bulunmadığından, bu yıl tahmini işlem miktarı, 2015 yılı temmuz-aralık döneminde gerçekleşen aylık ortalama işleme göre hesaplanacak.

Karara göre, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketinin (EPİAŞ) piyasa işletim faaliyetleri çerçevesinde tek sunucu statüsünde sağladığı hizmetler kapsamında ihtiyaç duyduğu gelir piyasa katılımcılarından piyasa işletim ücreti olarak karşılanacak. EPİAŞ tarafından, piyasa katılımcılarına piyasa işletimi dışında herhangi bir hizmetin satın alınması zorunluluğu getirilmeyecek.

Piyasa işletim ücreti, dengeleme sistemine katılmalarından dolayı enerji açıkları veya fazlalıkları nedeniyle sisteme enerjisini veren veya sistemden elektrik enerjisini çeken, üretim, tedarik, dağıtım, iletim ve organize sanayi bölgeleri üretim lisansı sahibi tüzel kişilerden oluşan piyasa katılımcıları arasında dağıtılacak.

Gün öncesi, gün içi ve dengeleme güç piyasasına katılan her bir piyasa katılımcısına, piyasa faaliyetlerine ilişkin olarak uygulanacak piyasa işletim ücreti belirlenen formüllere göre hesaplanacak.

Ayrıca, her bir fatura dönemi için uygulanacak piyasa işletim ücretinin hesaplanmasına ilişkin olarak tarife teklifinin sunulduğu yıla ait her bir organize toptan elektrik piyasası faaliyetine ilişkin tahmini değerler hesaplanacak. Bu hesaplama, ilgili piyasalar için önceki yıllarda gerçekleşen veriler kullanılarak yapılacak ve gerekmesi halinde kurul onayı ile farklı yöntemler kullanılmasına da karar verilebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :