ENKS, Cenevre 5 görüşmelerine katılımını askıya aldı

ENKS, Cenevre 5 görüşmelerine katılımını askıya aldı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi, Cenevre'deki Suriye konulu 5'inci tur görüşmelerine muhalefet heyeti içindeki katılımını askıya aldığını duyurdu - Muhalefet Başkanı Hariri:- "Mistura'nın bize sunduğu müzakere belgesine cevap olarak Kürt kardeşlerimiz bir belg

CENEVRE (AA) - İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Suriye konulu 5'inci tur görüşmelere muhalefet heyeti içinde katılan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), katılımlarını askıya aldıklarını duyurdu.

Muhalefet heyeti başkanı Nasır el-Hariri, karara saygı duyduklarını, konuyu Riyad'da yapılacak gelecek Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) toplantısında ele alacaklarını söyledi.

ENKS, yaptığı yazılı açıklamada, muhaliflerin oluşturduğu MYK içinde Cenevre 5 görüşmelerine katılımlarını askıya aldıklarını bildirdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ENKS, görüşmelere siyasi çözüm için katıldı. MYK'nin bütüncül bir duruş içinde olması için çalıştı. Tüm Suriyelilerin isteklerini yansıtmaya çalıştı. MYK içindeki ENKS temsilcileri, Kürtler ve diğer etnik grupların haklarının BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın görüşmelerin gündemine alması için bir memorandum göndermek istediler. Ancak memorandumu sunma isteğimiz, MYK tarafından kabul edilmedi."

ENKS'nin, yazılı açıklamasında bu konuda daha fazla diyaloğa girilmesi gerektiğini belirtilerek, "Bu nedenle heyet içindeki katılımımızı askıya alıyoruz." ifadesi kullandı.

- MYK toplantısında ele alınacak

Muhalefet heyeti başkanı Nasır el-Hariri, AA muhabirine verdiği röportajda konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Mistura'nın bize sunduğu müzakere belgesine cevap olarak, Kürt kardeşlerimiz bir belge sunmak istedi. Bunun için dün toplandılar. MYK, bu konuyu görüşmeler bittikten sonra Riyad'da yapılacak gelecek toplantıda ele almayı uygun buldu."

Hariri, kararı saygıyla karşıladıklarını ve Kürtlerin Suriye'nin asli unsuru olduğunu vurgulayarak, "Tüm Suriyelilerin hakkını savunmak istiyoruz ve Kürt kardeşlerimizle inşallah bir ittifaka varırız." diye konuştu.

BM Temsilcisi Mistura, görüşmelerin 5'inci gününde muhalefet heyetine müzakerelerde ele alınacak başlıkları içeren gayriresmi bir belge sunmuştu.

AA'nın ulaştığı belgede geçiş yönetimi, anayasa hazırlanması, seçimlerin düzenlenmesi ve terörle mücadele konularının genel hatlarına yer veriliyor.

22 Mart'ta başlayan Cenevre 5 görüşmelerinin yarın sona ermesi bekleniyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :