"Engelsiz Yaşam Fuarı"

"Engelsiz Yaşam Fuarı"

Engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin ihtiyaç duyduğu ürünlerin aynı çatı altında bulunabilmesine imkan sağlayan fuar, İstanbul Fuar Merkezi'nde ziyarete açıldı

İSTANBUL (AA) - Engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin ihtiyaç duyduğu ürünlerin aynı çatı altında bulunabilmesine imkan sağlayan "Engelsiz Yaşam Fuarı" (EYAFEXPO) başladı.

İstanbul Fuar Merkezi'nde ziyarete açılan, alanında dünyanın en büyük 6 organizasyonu arasında yer aldığı belirtilen fuarda, engelli ve bakıma muhtaç kişilerin yaşam kalitesini artıran ürünler yer alıyor.

Bu yıl 9.'su düzenlenen fuar, engelli bireylerin yaşadığı sorunlara somut çözümler getiren sosyal bir platform olma özelliği de taşıyor.

Ziyaretçiler, fuarda protezlerden güvenlik sistemlerine, ev ve banyo ürünlerinden hobi gereçlerine uzanan farklı kategorilerde ürünleri görebiliyor.

Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran son teknoloji ürünlerin kullanıcı ile buluştuğu fuarda, görme engellilere özel android telefon, oy kullanma makinesi, robotik yürüme cihazı, araç sürüş kitleri gibi son teknoloji ürünler sergileniyor.

EYAFEXPO, bu yıl "3. Engelsiz Kariyer Günleri"ne de ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin önde gelen 30 büyük şirketinin insan kaynakları yetkililerinin hazır bulunduğu etkinlikte, iş arayan engelli vatandaşlar, firmalarla birebir mülakat fırsatı yakalıyor.

- Giyilebilir robotik iskelet sistemi görücüye çıktı

Bacaklarında tam ya da kısmi felç olan hastaların yürümesini sağladığı belirtilen ve "ReWalk" ismi verilen, "giyilebilir robotik iskelet sistemi", fuarda ilk kez görücüye çıktı.

Söz konusu araç, tekerlekli sandalyeye bağlı olan kişileri tekrar ayağa kaldırıyor. Kullanan kişinin koluna taktığı saat aracılığıyla verdiği komutlarla hareket eden ReWalk ile hasta yürüyüş yapabiliyor, merdiven inip çıkabiliyor.

Felçli hastalar için umut olan sistem ile hasta, saatte 2,6 kilometre hızla yürüyebiliyor.

Sistemi kullanan hasta Erdem Aslantaş, cihazın engellilerin sorunlarının büyük çoğunluğunu giderme konusunda yardımcı olabileceğini söyledi.

Cihazın maddi boyutuna devlet tarafından katkı sağlanmasını isteyen Aslantaş, "Maddi boyutu çok yüksek. Herkesin alması zor ancak engellilerin hayatını rahat sürdürmesini sağlayacak bir araç. Tekerlekli sandalyelerle sokaklarda, dışarıda istediğimiz gibi yürüyemiyoruz. Bu sıkıntılara çare olabilecek bir cihaz. Bu cihazı Türkiye'de ilk deneyenlerden oldum. Ayakta kalmamı sağladı. Bundan dolayı çok mutluyum. Heyecan verici bir cihaz." diye konuştu.

Fuarda, Jest ve Karsan tarafından engellilere yönelik tasarlanan Jest ve Atak araçları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan "15 Temmuz Kronolojisi Tüneli" de ilgi görüyor.

Engelli vatandaşlar, "15 Temmuz gör, duy, hisset, yaşa" sloganıyla kendilerine yönelik hazırlanan tünelde, kabartma fotoğraflar ve sesli sistemle FETÖ'nün darbe girişimi esnasında meydana gelen olayları inceleyebiliyor.

Fuar, 4 Aralık'a kadar ziyarete açık kalacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :