"Engelsiz kafe" engelli öğrencilerin umudu oldu

"Engelsiz kafe" engelli öğrencilerin umudu oldu

Bartın'da bir özel eğitim okuluna bağlı faaliyet gösteren kafeteryada çalışan hafif zihinsel engelli çocuklar, hem toplumsal yaşama adapte oluyor hem aile ekonomisine katkıda bulunuyor- Okul müdürü Yıldırım:- "Engelli çocuklarımız, kafede mesleki, fiziki

BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın'da bir özel eğitim okuluna bağlı faaliyet gösteren kafeteryada çalışan hafif zihinsel engelli çocuklar, hem toplumsal yaşama adapte oluyor hem aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engelliler Destek Programı kapsamında hayata geçirilen "Umudum Var Projesi" çerçevesinde geçen yıl Kanlı Irmak Caddesi'nde açılan kafeterya, okulun servis hizmetleri bölümünde eğitim gören zihinsel engelli 26 öğrenci tarafından sekizer kişilik gruplar halinde dönüşümlü olarak işletiliyor.

Halka açık olan, içecek ve kahvaltı servisi yapılan, hesapların da öğrenciler tarafından toplandığı işletmede sadece kasa hesabı okul yönetimi tarafından tutuluyor.

- Asgari ücretli ve sigortalı çalışıyorlar

Okul müdürü İbrahim Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafif zihinsel engelli çocukları topluma kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Öğrencilerinin, aynı zamanda staj yapma imkanı bulduğunu ve bu sayede vatandaşlarla iç içe olduklarını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Engelli çocuklarımız, kafede mesleki, fiziki ve zihinsel açıdan birçok yönden becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra halkla da iç içe oluyor, hem aileleri hem de kendileri hayata tutunuyor. Yine engelli öğrencilerimiz burada çalışarak para da kazanıyorlar. Bugüne kadar 10 öğrencimiz burada asgari ücret ve sigortalı olarak çalıştı. Velilerimiz de bu durumdan çok memnun. Bu dönem boyunca 26 öğrencimiz burada hem dört duvar arasından çıkarak eğitim almış hem de meslek edinmiş oluyor. Engelli insanlara fırsat verilince neler yapabileceklerini burada görüyoruz. Engelli arkadaşlarımız kendilerine güvendikleri sürece yapamayacakları şey yoktur."

Okul öğretmenlerinden Mustafa Çelik de Bartın Valiliğinin desteğiyle yürütülen proje çerçevesinde Bartın Belediyesince inşa edilerek tahsis edilen kafenin engellilerin topluma kazandırılması açısından örnek bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Çelik, "vatandaşlarımızın burada, Bartın Irmağı'nın kenarında, doğayla iç içe içeceği bir çay ve yiyecekleri bir tost, engelli öğrencilere destek olarak dönecektir. Haftanın 7 günü açık olan kafemize tüm halkımızı bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kafede çalışan engelli Sema Ayözen ise "Kafede çalıştığım için çok mutluyum. Arkadaş çevrem oldu. Burası çok güzel" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı