Engelsiz Dünya Platformu, Balkanlara açılıyor

Engelsiz Dünya Platformu, Balkanlara açılıyor

Engelsiz Dünya Platformu ile İstanbul Aydın Üniversitesi, Balkan ülkelerinde dezavantajlı gruplarla birlikte yaşama kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar için işbirliği protokolü imzaladı

İSTANBUL (AA) - Engelsiz Dünya Platformu ile İstanbul Aydın Üniversitesi arasında Balkan ülkelerinde dezavantajlı gruplarla birlikte yaşama kültürünü yaygınlaştırmak maksadıyla yapılacak çalışmalar için Engelsiz Dünya Platformu Balkan Ülkeleri İşbirliği Protokolü imzalandı.

İstanbul Aydın Üniversitesinin Florya yerleşkesindeki toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İmambey Ertem, bakanlığa bağlı 86 rehabilitasyon merkezinin yanı sıra 156 özel bakım merkezi açıldığını, bu merkezlerde kalan engellilere iki asgari ücret kadar ödeme yapılmakta olduğunu söyledi.

"Evde engellilerimize bakan kişiye de bir asgari ücret kadar ödeme yapıyoruz. 468 bin engellimiz evde bakılıyor. Engellilerin yaşam standardını yükseltmek için bakanlığımızın özel çalışmaları var" diyen Ertem, bakanlığın son 15 yıldaki çalışmalarını özetledi.

Ertem, "Evde bakım hizmeti için de bütçe 2007-2013 yılları arasında 83 kat artırıldı. 2002 yılında 2 bin 647 engelli, kurum içinde bakım sırası beklerken, şu an bekleyen engelli yok. Şehir içinde toplu ulaşımı kullanmaları için yasal düzenlemeler yapıldı. Engellilerin Türkiye'nin tüm yerlerinde ücretsiz toplu ulaşıma erişebilmeleri sağlanıyor. Ücretsiz taşınan engelli öğrenci sayısı 47 bine ulaştı" dedi.

İmambey Ertem, Engelsiz Dünya Platformunun çalışmalarını bakanlık olarak desteklediklerini de sözlerine ekledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli de Engelsiz Dünya Platformu ile işbirliği içinde üniversitelerinin yaygın uluslararası iş ilişkilerini de kullanarak Balkan ülkelerinde başta engelli bireyler olmak üzere dezavantajlı gruplarla birlikte yaşama kültürünü yaygınlaştırmak üzere oluşturulan her çalışmada yer alacaklarını ifade etti.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise engellilerin umutlu olmadığı bir toplumda  sağlıklı bir hayat sürdürülemeyeceğini anlattı.

Engelsiz Dünya Platformu Başkanı Kenan Yabanigül ise Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun teşvikleriyle hayata geçen platformun kuruluşunda yer alan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Yabanigül, "Bizler engelli olma ihtimali olan bireyleriz. Bu bakışla yaşama bakmalıyız diye düşünüyorum. Balkan Platformunu da mart ayında Sare Hanım'la birlikte Bosna'da kuracağız" dedi.

Konuşmaların ardından Yabanigül ve İzmirli, Engelsiz Dünya Platformu Balkan Ülkeleri İşbirliği Protokolü'ne imza koydu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı