Engelliler "yaşam atölyesi" ile hayata tutunuyor

Engelliler "yaşam atölyesi" ile hayata tutunuyor

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde SODES kapsamında açılan Engelsiz Yaşam Atölyesi'nde engellilere, telkari, bilgisayar, girişimcilik, muhasebe gibi alanlarda eğitimler veriliyor- Engelli kursiyerler, eğitimlerin yanı sıra kültürel ve sportif faaliyetlere katı

MARDİN (AA) - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde engelliler, Engelsiz Yaşam Atölyesi'nde mesleki eğitim alıp, kültürel ve sportif faaliyetlere katılarak hayata tutunuyor.

Kızıltepe Kaymakamlığının Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırladığı projenin Kalkınma Bakanlığınca kabul edilmesinin ardından, ilçede oluşturulan yaşam atölyesindeki kurslara 150 engelli katıldı.

Atölyede ilk etapta, kamu kuruluşlarında işitme engellilere daha iyi hizmet sunulması amacıyla 20 kamu görevlisine işaret dili eğitimi verildi.

Engellilere, telkari, bilgisayar, girişimcilik, muhasebe gibi alanlarda eğitimlerin verildiği atölyede kursiyerler, kültürel ve sportif faaliyetlerde de bulunuyor.

Atölye idari sorumlusu Bahar Yıldız, AA muhabirine, bir süre önce telkari ve bilgisayar kursuna katılan engellilerin bir bölümünün, programı tamamladığını söyledi.

Devam eden kurslara 30 engellinin katıldığını, bunlarla eğitim alanların sayısının 150'ye ulaştığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Engelliler burayı çok seviyor. Çünkü artık dezavantajlılara yönelik bir yerin olduğunu fark ettiler. Kursu olmayanlar da geliyor. Okuma yazma bilmeyenler, öncelikle bu kursa katılıyor. Ardından onlara büro yöneticiliği sekreterliği, bilgisayar programcılığı, gümüş telkari, girişimcilik, muhasebe eğitimi veriliyor."

Atölyede 300 kitabın yer aldığı okuma salonu bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Engeliler eğitimin dışında masa tenisi ve satranç oynuyor. Adeta bir aile olduk, sürekli birlikteyiz." dedi.

- "Burada basketbolla tanıştım"

Yaklaşık 13 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu engelli kalan Ebru Akıcı, atölyenin kendilerine çok büyük katkısı olduğunu söyledi.

Hem sosyal bakımından hem de verilen eğitimler sayesinde kendilerini daha iyi hissettiklerini, öz güvenlerinin arttığını belirten Akıcı, "Burada basketbolla tanıştım, ardından Kızıltepe Engelliler Basketbol Takımı'nda yer aldım. Bilgisayar eğitimimiz sürüyor. Atölyedeki eğitimlerin ardından alacağımız sertifikanın, iş bulmamız konusunda büyük katkısı olacak." ifadelerini kullandı.

Öğrenme güçlüğü yaşayan Diyar Aslan da yeni gelmeye başladığı atölyede kendini mutlu hissettiğini, burada yeni şeyler öğrenebildiklerini anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :