"Engelliler ile Birlikte Yaşama Kültürü" programı

"Engelliler ile Birlikte Yaşama Kültürü" programı

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Arslan:- "Engellilerle yapabileceklerimiz, çözebileceklerimiz sınırlı. O zaman engelli adayı dediğimiz kesimin desteğine ve katkısına ihtiyacımız var. Bunu zihniyet değişimiyle gerçekleştirmek mümkün"

ANKARA (AA) - Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, engelli probleminin, aslında engelli olmayanların sorunu olduğunu belirterek, "Engellilerle yapabileceklerimiz, çözebileceklerimiz sınırlı. O zaman engelli adayı dediğimiz kesimin desteğine ve katkısına ihtiyacımız var. Bunu, zihniyet değişimiyle gerçekleştirmek mümkün." dedi.

Hak-İş ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonunun iş birliğiyle "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla bir otelde düzenlenen "İş Dünyası Farkında Engelliler ile Birlikte Yaşama Kültürü" temalı programa, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram ve davetliler katıldı.

Arslan, programda yaptığı konuşmasına, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanlara rahmet, yaralılara şifa dileyerek başladı.

Engellilerle ilgili strateji belgesi ve eylem planı oluşturacaklarını belirten Arslan, bunun için ilgili sivil toplum kuruluşlarından destek isteyerek, "Eğer sizin bu konuda bir stratejiniz yoksa bu stratejiye uygun eylem planı ortaya koymamışsanız sadece belli günlerde gelir konuşur, belli çalışmaları yapar ve unutursunuz. Biz konfederasyonumuzu bu konuda bağlayacı bir strateji belgesi oluşturma çalışması yapıyoruz." diye konuştu.

Arslan, engelli konusunun bir zihniyet meselesi olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Aslında engelli olmayanların sorunu engelli sorunu. Engellilerle yapabileceklerimiz, çözebileceklerimiz sınırlı. O zaman engelli adayı dediğimiz kesimin desteğine ve katkısına ihtiyacımız var. Bunu zihniyet değişimiyle gerçekleştirmek mümkün. Sadece gördüğümüz zaman aklımıza gelen engelleri aslında zihin dünyamızda önceden oluşturup buna yönelik adımlar atmamız gerek."

Binaların engellilerin ulaşımını sağlayacak şekilde planlanması gerektiğinin altını çizen Arslan, ihtiyaç duyulması halinde engellilere her zaman desteğe hazır olduklarını ifade etti. Arslan, her alanda bulunması gereken engellilerin örgütlenmesinin önemine değinerek, şöyle dedi:

"Türkiye, dünyada sosyal yardım anlamında gelişmekte olan ülkelerin çok üzerinde, gelişmiş ülkelerin de seviyesine gelmiş durumda. Ama bunların istihdama yansıtılması, çalışma hayatına, üretime kazandırılması... İnsanlara, sosyal yardımlar ihtiyaç hissettikleri dönemlerde yapılmalı. Ama onların çalışma hayatına, üretime, hizmete kazandırılması gerekiyor. Bizim en temel sosyal yardım politikalarımızda aşmamız gereken hususlardan biri de bu."

Arslan, engellilere karşı oluşan ön yargıların kırılması için birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

- "Biz artık mecliste milletvekili sayımızın fazla olmasını istiyoruz"

Tükiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Çelebi de 1960 ve 70'li yıllarda engellilerin haklarının bulunmadığını, 2002'den itibaren bunun kazanılmaya başlandığını dile getirdi.

Engellilerin siyasi partilerin içerisinde ve Mecliste daha fazla bulunması gerektiğini vurgulayan Çelebi, "Biz artık Mecliste milletvekili sayımızın fazla olmasını istiyoruz. Biz, bakan, savcı, hakim istiyoruz." ifadesini kullandı.

Çelebi, 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde engellilerin meydanlara çıktığını hatırlattı.

AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram da engellilerin yaşadıkları sorunlara değinerek, "Bizler el ele verdikçe aşamayacağımız hiç bir sorun yok." sözlerine yer verdi.

Türkiye'de engellilere yönelik birçok çalışma bulunduğunu anlatan Bayram, 2002 öncesinde örnek alınan Avrupa'nın bugün ilerisinde olunduğunu ifade etti.

İcraat makamında engellilerin bulunmadığına işaret eden Bayram, bundan sonra buralarda da engellilerin olmasını istediğini söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :