Engelli eşinden devraldığı değirmeni işletiyor

Engelli eşinden devraldığı değirmeni işletiyor

Eşinin engelli olması nedeniyle yapamadığı değirmencilik işini üstlenen Saniye Aki, ailesinin geçimini bu işle sağlıyor - Aki:"Kadın da olsa erkek de olsa insan istedikten, azmettikten sonra her işi başarabilir. Ben bunu yaşayarak öğrendim. Ekmeğimi taşta

OSMANİYE (AA) - EYYUP YÜKSEL İBİCİOĞLU - Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde yaşayan Saniye Aki, eşinin yürüme engelli olması nedeniyle yapamadığı değirmencilik işini üstlenerek ailesinin geçimini sağlıyor.

Alibeyli köyünde yaşayan 4 çocuk annesi 44 yaşındaki Aki, eşinden 12 yıl önce devraldığı değirmencilik mesleğini sürdürürken, aynı zamanda ev işlerini de yapmayı ihmal etmiyor.

Saniye Aki, AA muhabirine, erkek mesleği olan değirmenciliğin bir kadın için zor olduğunu belirterek, buna rağmen işini severek yaptığını söyledi.

Çevre köylerden gelen buğdayları öğüterek, emeklik un, yarma, köftelik ve pilavlık bulgur haline getirdiğini anlatan Aki, "25 yıldır hizmet veren değirmen, engelli eşime miras kalmıştı. Bir süre kendisi eleman tutarak işletti. İşçiler çıkınca eşim de yaşı gereği engelli olmasının da etkisiyle artık eskisi gibi çalışamadı. İş başa düştü. 12 yıldır ben işletiyorum" dedi.

İnsanın azmettikten sonra ekmeğini taştan çıkarabileceğini, Anadolu kadınının üretken olduğunu ifade eden Saniye Aki, "Kadın olarak ilk zamanlarda zorlandım, fakat ailemin geçimini sağlamak zorundaydım. Ailemin ve müşterilerimin verdiği destekle bu işe olan azmim arttı, zamanla işimi sevmeye başladım. Allah'a çok şükür ailemi kimseye muhtaç etmeyerek, her ihtiyaçlarını karşılıyorum. Kadın da olsa erkek de olsa insan istedikten, azmettikten sonra her işi başarabilir. Ben bunu yaşayarak öğrendim. Ekmeğimi taştan çıkarıyorum" diye konuştu.

Aki'nin 49 yaşındaki eşi Ünal Aki ise doğuştan yürüme engelli olduğunu, işçilerin ayrılmasının ardından kendisinin tek başına altından kalkamayacağı değirmeni eşinin işletmeye başladığını belirterek, ailenin yükünü omuzlayan eşine minnettar olduğunu dile getirdi.

Köy muhtarı Fehmi Musa Efendioğlu da zor mesleklerden biri olan değirmenciliği layıkıyla yapan Saniye Aki'nin çalışmasıyla köyde "örnek kadın" olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :