Engellerini yüzerek aşıyorlar

Engellerini yüzerek aşıyorlar

- Bilecik'te, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün kurslarına katılan zihinsel ve bedensel engelli çocukların yaşamları, özel yüzme eğitimiyle değişti - Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yıldız: - "Büyük mesafeler katettiklerini velilerden öğreni


BİLECİK (AA) - HARUN KAYMAZ - Bilecik'te Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün kurslarına katılan zihinsel ve bedensel engelli çocuklar, aldıkları özel yüzme eğitimiyle engellerini aşıyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurslara her yaşta engelli vatandaşın katılabileceğini söyledi.

İl genelinde şu anda 20 engelli çocuğun kursa iştirak ettiğini belirten Yıldız, "Bu anlamda iki yıldır yüzme branşında bedensel engelli çocuklar üzerinde çalışma yapıyoruz. Temel amacımız öz güven vermektir." diye konuştu.

Yıldız, engelli öğrencilerin burada çok mutlu olduklarını, kas yapılarının geliştiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Büyük mesafeler katettiklerini velilerden öğreniyoruz. Çok yetenekli olanları da yarışmalara yönlendiriyoruz. Türkiye çapında dereceye girenler oldu. İlimizdeki tüm engelli vatandaşlarımızı spor yapmaya davet ediyoruz, branşları ne olursa olsun gelsinler. Özellikle yüzmeye başlayan çocuklarımız ilk geldiklerinde çok ciddi bir sıkıntı yaşıyorlardı. Su içinde daha özgür hareket ettikleri için büyük gelişme sağlıyorlar."


- "Kolluksuz yüzmeye başladı"


Engelli çocuğu olan anne Aslıhan Volkan ise 8,5 yaşındaki kızının Serebral Palsi hastası olduğunu belirtti.

Volkan, kızının bu kursa 3 yıldır devam ettiğini hatırlatarak, "Fiziksel engelli, yürüyemiyordu ilk geldiğinde. Kalem tutmada bile zorlanıyordu, konuşmasında, çiğnemesinde sıkıntı vardı. Ayağa kalkmasında çok gelişme kaydetti. Geçen hafta kolluksuz yüzmeye başladı. Çocuğunuzun burada gelişmeye başlamasını görmek mutluluk verici." ifadelerini kullandı.

Bedensel engelli 1 yaşındaki kızının geçen yıl yüzmeye başladığını belirten Tuğba Değirmenci de normalde kızının yürüyemediğini aktardı.

Değirmenci, kızının yüzme ile birlikte birçok vücut fonksiyonunu kullanmaya başladığını dile getirdi.


- "Yavaş yavaş alıştılar, sudan korkmamaya başladılar"


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde yüzme antrenörlüğü yapan Ümit Çolak ise engelli çocukların ilk planda suya adapte olamadığını söyledi.

Çolak, gün geçtikçe çocukların su korkusunu yendiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yavaş yavaş alıştılar, sudan korkmamaya başladılar. Kurslarımızda çeşitli su üstü ve su altı fiziksel çalışmalar yapıyoruz. Zeynep isimli kızımız ilk geldiğinde yürüyemiyordu, kollarını kullanamıyordu. Şimdi ikisini de çok rahat kullanıyor. Ayrıca ilk geldiklerinde çok bağırıyorlardı, şimdi ise ses yapmıyorlar. Sudan çıkmak istemiyorlar, çok mutlular. Bunları gördükçe bizler de çok seviniyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :