Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

"Türkiye'de elektrik üretimi tüm zamanların en yüksek değeri olan 43 bin megavatın üzerine çıktı"- "(Dünya Enerji Kongresi) Bu kongre Türkiye'de ilk kez yapılacak. Yüzden fazla ülkenin enerji bakanları, bir kısmının devlet veya hükümet başkanlarının katıl

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de elektrik üretiminin tüm zamanların en yüksek değeri olan 43 bin megavatın üzerine çıktığını açıkladı.

Bakan Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'nin hazırladığı "Türkiye Enerji Raporu"nun bakanlıkta gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuştu.

Elektrik üretiminin tüketimi aşarak arz fazlası yaşandığını dile getiren Yıldız, bunun ciddi bir avantaj olduğunu söyledi.

Yıldız, elektrik tüketiminde geçen yıla göre yüzde 8-9'lara varan artışların yaşandığı günler olduğunu aktararak, Türkiye'nin yükselen tüketimi karşılamakta sıkıntı çekmediğini belirtti.

Gelecek yıl İstanbul'da düzenlenecek Dünya Enerji Kongresi'nin önemine değinen Yıldız, "Bu kongre Türkiye'de ilk kez yapılacak. Yüzden fazla ülkenin enerji bakanları, bir kısmının devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. Bazı ülkelerde delege sayısı 9 bine kadar çıkmıştı. Türkiye'deki katılımın, bu sayının altında kalmayacağına, üzerine çıkacağına inanıyorum. Himayelerinden dolayı cumhurbaşkanı ve başbakanımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yıldız, kongrenin 3 yılda bir gerçekleştirildiğini ve "enerjinin olimpiyatları" olarak nitelenebileceğini belirterek, kongrede yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufunun öne çıkan başlıkları olacağını, Afrika'nın ise özel bir başlık altında ele alınacağını ifade etti.

Türkiye Enerji Raporu'na da değinen Yıldız, "Türkiye'nin ve dünyanın yeni gelişen oyuncularıyla beraber tüm enerji aktörlerinin yerlerinin değiştiği, ülkelerin yerlerinin değiştiği bir ortama girdik. Türkiye'deki üretim ve dağıtım haritasının çizildiği bu rapora, gerek kamu gerek özel sektörden katkı koyanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Yıldız, Türkiye'de elektrik üretiminin 3'te 2'sinin kamu tarafından sağlandığını hatırlatarak, artık özel sektörün payının da bu orana ulaştığına dikkati çekti. Yıldız, gelecekte üretimin 4'te 3'ünün özel sektör tarafından üretileceğini kaydetti.

- Raporun ana teması kömür oldu

Dünya Enerji Kongresi Türkiye Komitesi Başkanı Murat Mercan da ilk defa kendi içinde bütün ve uluslararası standartlara uygun bir rapor hazırladıklarını kaydederek, bu yılki raporun ana temasının kömür olduğunu söyledi.

Türkiye'nin enerji kaynakları açısından zengin olmadığına vurgu yapan Mercan, yerli kömürün Türkiye için önemine dikkati çekti.

Mercan, Dünya Enerji Kongresi'nde 40 yerli ve uluslararası konuşmacının yer alacağı bilgisini vererek, "Beklentimiz yüzün üzerinde bakan, devlet başkanı ve CEO'nun katılması. Toplam 10 binin üzerinde bir katılım beklediğimiz, bir hafta sürecek bir kongre olacak. Dünya enerji sektörünün kalbi İstanbul'da atacak" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı