Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:

"Vefat eden maden işçisi kardeşlerimizden 492'si kapatılan yani çalışılması yasak olan yerlerde hayatlarını kaybettiler"

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iş sağlığı ve güvenliğine değinerek, "Çok acıdır vefat eden maden işçisi kardeşlerimizden 492'si kapatılan yani çalışılması yasak olan yerlerde hayatlarını kaybettiler" dedi.

Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi arasında madencilik alanında imzalanan işbirliği protokolü imza töreninde, son dönemde gerek kamu gerekse özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin artırıldığını belirtti.

Taner Yıldız, birçok bilginin bir araya getirilmesi ve gelişen Türkiye'nin madencilik sektörünün oluşturulması gerektiğini ifade etti. 

Madencilikle alakalı konularda daha fazla mesafe katedilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"İş sağlığı ve güvenliği konularında belli kriterleri sağlayamayanları kapattık. Çok acıdır vefat eden maden işçisi kardeşlerimizden 492'si kapatılan yani çalışılması yasak olan yerlerde hayatlarını kaybettiler. O yüzden bizim hem kanun, hem mevzuat hem de bütün yönleriyle bunu ele almamız gerekiyor. Yerli madenciliğimizin, yerel kömürlerimizin, bütün katma değeri çok yüksek olan bu madenlerimizin ülke ekonomisine kazandırılmasıyla alakalı çalışmaları ve istihdamı artırmaya yönelik çalışmaları hızlandırmak gerekiyor. İş sağlığı ve güvenliği şartlarının yerine getirilmiş olmasıyla bunu yapmamız lazım.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, ABD'de yüzde 43, Almanya'da yüzde 45, Rusya'da yüzde 49, Hindistan'da yüzde 68 ve Çin'de üretilen elektriğin de yüzde 79'unda kömürün payı var. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye'de ise yüzde 26-28'lerde seyrediyor. O yüzden bu yerli kaynaklarımızı harekete geçirmemiz ve bunu sağlıklı bir şekilde yapmamız lazım. Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Madencilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin bize çok büyük katkılar sağlayacağına, aynı şekilde bütün fonlamalarla alakalı bakanlığımızla ciddi bir sinerji oluşturulacağına inanıyorum."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, madencilik sektörünün ülkelerin kalkınmasında ve ekonominin geliştirilmesinde itici güze haiz bir alan olduğunu belirtti. Kavaklı, maden çeşitliliğine sahip olan Türkiye'nin ekonomisinde madenciliğin ağırlığının, güvenliğinin ve verimliliğinin maksimize edilmesi gerektiğini ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Madencilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Maden Müdendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Benzer de işbirliğinin kamu, üniversite ve sanayiyi ortak bir potada eritme amacıyla kurulduğunu söyledi. Dört ana başlıkta faaliyetlerini yürüteceklerini anlatan Benzer, "Birinci planda iş güvenliğini ele alacağız. İkincisi madencilik sektörünü zirveye taşıyabilecek inovatif çözümler, üçüncüsü yeni enerji kaynakları ve var olan enerji kaynaklarının tasarruf edilmesi, dördüncüsü sosyal sorumluluk projesidir" diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer de amaçlarının sürdürülebilir, güvenli ve verimli bir madencilik sektörünün Türkiye'de devam etmesine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı