Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

"(FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi) Tüm senaryoları devletler kendi içlerinde değerlendirirler. Şu an önümüzdeki A senaryosu çok açık ve net. Bu konu bugün itibarıyla başka bir safhaya ulaşmış durumda. Bu, devletin veya siyasi partinin konusu olmaktan çıkıp,

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in Amerika'dan iadesine ilişkin, "Tüm senaryoları devletler kendi içlerinde değerlendirirler. Şu an önümüzdeki A senaryosu çok açık ve net. Bu konu bugün itibarıyla başka bir safhaya ulaşmış durumda. Bu, devletin veya siyasi partinin konusu olmaktan çıkıp, 79 milyonun davalı olduğu bir konuya dönüştü." dedi.

Albayrak, Kanal 7 televizyonu canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişiminin ilk anından itibaren umutsuzluğa düşmediklerini vurgulayan Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olay anında hiçbir zayıflık göstermediğini, çok ciddi ve kararlı hareket ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm süreci baştan sona tevekkül ve sükunetle yönettiğini belirten Albayrak, "Meselelerin akışıyla alakalı bilgilendirme ve kişisel yorumlarımızı dilimiz döndüğünce, inandığımız çerçevede söyledik ama meselenin baştan sona yönetimi cumhurbaşkanımızdaydı." ifadesini kullandı.

Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Marmaris'te kaldığı otelden ayrılmadan önce üzerini değiştirdiğini, abdest alarak sefer namazına niyetlenip iki rekat namaz kıldığını, bu süreçte çok sakin ve kontrollü bir şekilde davrandığını kaydetti.

Bakan Albayrak, olay sırasında birçok telefon görüşmesi yaptıklarını ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın darbeci askerler tarafından tutuklanmaya çalışıldığı anı telefonda birebir yaşadıklarını anlattı.

Albayrak, bu sürecin henüz sona ermediğine dikkati çekerek, "Paralel ile mücadele anlamında söylemiyorum. Türkiye bulunduğu coğrafyada bir doğumun sancısını yaşıyor. Bütün doğumlar sancılı olur. Hele de doğuma yaklaştıkça sancı daha da artar. Ben öyle bakıyorum olaya. Bu çerçevede Türkiye'nin vatandaşları ve bölgesi için, bölge coğrafyasındaki dostları için, din kardeşleri için ifade ettiği anlam çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Türkiye’nin gelişim sürecini doğuma benzeten Albayrak, şunları kaydetti:

“Bu doğumun tarihi 2023 müdür? Orasını bilemiyoruz ama tabi ki bu çerçevede Türkiye’nin koyduğu ekonomik, siyasi hedefler var. Bu hedeflerden mutlu veya mutsuz olan, rahatsız olan kesimler mutlaka var. İçeride ve dışarıda bundan memnun olmayan kesimler muhakkak var. Bununla ilgili işbirliği içinde olan, farkında olarak ya da olmayarak neye hizmet ettiğini gördüğümüz görmediğimiz birçok kurum, kişi olabilir."

- 79 milyon davalı

Albayrak, FETÖ elebaşının iadesi konusunda Türkiye'nin üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiğini ve bu kişiyle ilgili yüzde 100 ispatlı delil oluşturacak belgelerin bulunduğunu ifade etti.

İade konusunun tüm Türkiye'nin meselesi haline dönüştüğünü dile getiren Albayrak, "Tüm senaryoları devletler kendi içlerinde değerlendirirler. Şu an önümüzdeki A senaryosu çok açık ve net. Bu konu bugün itibarıyla başka bir safhaya ulaşmış durumda. Bu, devletin veya siyasi partinin konusu olmaktan çıkıp, 79 milyonun davalı olduğu bir konuya dönüştü, çünkü milletin kendi özgür iradesine yapılmış bir darbe girişimi bu." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, devletin iade konusunda başka planları da bulunduğunu vurgulayarak, "Devletin B, C, D senaryoları muhakkak vardır ama bu konunun devletin konusundan çok milletin konusuna dönmüş olması daha önemli. Bu yapının darbeden sorumlu olduğuna kimsenin şüphesi yok. Artık devletten öte milletin bir beklentisi oluşmuş durumda. Bunun gereğini yerine getirip getirmemek Türk devletini değil, milletini karşına alıp almamakla ilgilidir." şeklinde konuştu.

Devlet olarak sonuna kadar bu süreci takip edeceklerini anlatan Albayrak, Türkiye'nin bu konuda diplomatik veya fiili anlamda üzerine düşeni yapacağından emin olduğunu söyledi.

"Türkiye ve Amerika ilişkilerine değer veren, bu stratejik ortaklığın önemine inanan her paydaşa iş düşüyor" diyen Albayrak, iki devletin yıllardır süren ittifakının etkilenmesini kimsenin istemeyeceğini ifade etti.

Albayrak, bu konuyla ilgili gündelik değil, stratejik ve akılcı kararların alınması gerektiğini vurgulayarak, "Her şeyin bir bedeli var, olumlu veya olumsuz. Bu özgürlüğün, bu demokrasinin bir bedeli var, milletimiz gözünü kırpmadan ortaya koydu bunu ve nesiller boyu anlatılacak bir duruş oluştu." değerlendirmesinde bulundu.

- Havacılıkta yoğun kadrolaşma

Albayrak, FETÖ'nün yaptığı kalkışmanın apaçık bir zulüm olduğunu ve bunun cezasının adalet çerçevesinde yerine getirileceğini söyledi.

Türkiye'de şu an havacılık alanında hassas bir süreç yaşandığını ve bu sürecin doğru yönetilmesi gerektiğini aktaran Albayrak, "Biz o süreçlere dikkatle eğiliyoruz. Havacılık camiasında çok yoğun bir kadrolaşma olmuş, birçok insanın tasfiye edilmesi gibi birçok şey dinledik." dedi.

Albayrak, FETÖ'nün insanları "hayır, hasenat, hizmet, himmet" gibi kelimelerden uzaklaştırdığını ve her türlü yalanı söylediğini belirtti.

- Doğalgaz indiriminde son çalışmalar

Doğalgazda bir indirimin yansıtılması için yoğun çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmada son noktaya geldiklerini dile getiren Albayrak, İran tahkimi sonuçlanmasa bile kıştan önce bir indirimin tüketiciye yansıtılacağını ve şu an son rakamlar üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Albayrak, darbe girişimi sonrasında ekonominin olumsuz etkilenmediğini, siyasi istikrar, mali ve para politikaları ile ekonomik büyümenin sağlandığına işaret etti.

Ülkedeki siyasi istikrarın Türkiye'nin büyümesinde en büyük etken olduğunu anlatan Albayrak, "Maliye politikalarında Türkiye müthiş bir başarı hikayesi gösterdi. Para politikalarında da potansiyelimizi hayata geçirmek için adımlar attık. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde farklı sektörleri etkileyebilecek süreçlerle ilgili Meclise götüreceğimiz bir taslak var. Piyasaya daha çok güveni telkin edecek süreçleri yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :