Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak: (2)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak: (2)

"En kıymetli varlığımız ve değerlimiz bu devleti, çoklu yönetim noktasında paramparça edecek bir istikrarsız yönetime mi mahkum edeceğiz. Bu sistemde ne var? 15 yıldır bu arızalı sistem Recep Tayyip Erdoğan'dan dolayı iyi gidiyor. Ya sonra? Türkiye'de dev

TRABZON (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "En kıymetli varlığımız ve değerlimiz bu devleti, çoklu yönetim noktasında paramparça edecek bir istikrarsız yönetime mi mahkum edeceğiz. Bu sistemde ne var? 15 yıldır bu arızalı sistem Recep Tayyip Erdoğan'dan dolayı iyi gidiyor. Ya sonra? Türkiye'de devletimizi, sistemimizi ve işleyişimizi kurumsallaştırmamız lazım." dedi.

Bakan Albayrak, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Arsin'de bir restoranda düzenlenen Trabzon Sanayici İş Adamı ve Sivil Toplum Kuruşları Buluşmasında yaptığı konuşmada, dünyada ekonomik dengelerin değişmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu yeni başkan koltuğa oturduktan sonra bir açıklama yaptı ve dedi ki 'Artık yeni bir ekonomik dönem başlıyor, korumacılık, iç üretim üzerine yeni bir dönem başlayacak' dedi. Serbest piyasa ve kapitalist sistem rekabeti bir yana böyle bir süreçten bahsetti. Bir gün geçmediki peşinden Çin Devlet Başkanı Davos'ta hemen bir açıklama yaptı ve dedi ki 'Küreselleşme ve globalleşme önüne geçilemez, serbest piyasa rekabeti var, piyasalar açık olsun' dedi. Çin'in söylediğine bakalım, kapitalist ABD'nin söylediğine bakalım. Dünya'da dinamikler, taşlar yerinden oynamaya başladığı bir ekonomi ile karşı karşıyayız. Önümüzdeki 10 yıl özellikle pasifik üzerinden yeni bir ticari ve ekonomik çarpışma ve çatışmayla karşı karşıyayız."

Bu durumdan Türkiye'nin ne şekilde etkileneceğini değerlendiren Albayrak, şöyle devam etti:

"Peki Türkiye bu resmin neresinde ve Türkiye ne yapmak durumunda? Çünkü özellikle önümüzdeki 10 yıl içerisindeki ticaret ve ekonomik savaşlar yeni bir hal alacak. Sadece yılda 700 milyar dolardan fazla verdiği ticari açığın neredeyse yarısı olan 300 milyar doları Çin'e veren bir ABD'den bahsediyoruz. Her geçen gün düşen nüfusu, düşen üretimi ve büyümesiyle küçülen bir pazar olarak da gelişme olarak da Avrupa'dan bahsediyoruz. Her geçen gün artan üretimi, büyümesi ve ticaret hacmiyle büyüyen Asya pazarından bahsediyoruz. Bu networku 500 sene önce kaybettik. Baharat ve ipek yollarının coğrafi keşiflerle batıya kaybettiği bir Asya pazarının 500 sene sonra mayıs ayında açılışı ve temel atması olacak. Hızlı tren projesiyle tekrar bu linki tamamlayacak yeni Asya pazarı stratejisinden bahsediyoruz. Sadece Çin ile Hindistan'ın önümüzdeki 10 yıl içerisinde gayrisafi milli hasılasının toplamı bu anlı şanlı G7'yi geçiyor. G7'den daha büyük olacak. Sadece Pekin'den Londra'ya kadar gidecek olan bu altyapının birleştirdiği pazar dünya nüfusu ve ekonomisinin üçte ikisini oluşturacak. Peki bu çerçevede bu link tamamlandığında gemiyle bir buçuk ayda giden ürün artık trenle iki haftadan kısa sürede dünyanın bu pazar coğrafyasına sunulabilecek. 20. yüzyılın birçok ezberi bozuluyor. Bozuluyor ve bozulmak da zorunda. Bu yüzyıl yeni kurallarıyla yeniden inşa ediliyor. "

Birlik ve beraberlik içerisinde Türkiye'nin daha güçlü yarınlara kavuşacağını vurgulayan Albayrak, şunları belirtti:

"Son 3-5 yılda yaşananları 'Allah Allah ya filmlerde bile olmaz, ne oluyormuş bu' saflığında değil, uyanıklığında izlememiz lazım. Yapmamız gereken tek bir şey var. Dere akıyor ve yatağını buluyor, bulacak. Kimsenin şüphesi olmasın. Yatırımlar da olacak Türkiye de büyüyecek sanayicimiz de iş adamımız da yatırımlarını yapacak. Bu 10 yıl içerisinde ihtiyacımız olan bir tek şey var. 10 yıldır uğraşıp da yapamadıkları ve bozamadıkları şey bu ülkenin bu milletin birliği. Onun için bu 10 yıl yaşanacak çatışma ikliminde birlik ve beraberlik içerisinde güçlü bir Türkiye olarak devam edersek, Allah'ın izniyle hiçbir şüphem yok bunu durduramayacaklar. Bunu engelleyemeyecekler göreceksiniz."

-"Türkiye'nin rejimi de Cumhuriyettir, kimsenin de bunu değiştirmeye gücü yetmez"

Türkiye'nin eski ekonomik sisteminde yaşanan arızaların getirdiği sıkıntılarla nasıl başarılar elde edildiğini en iyi iş adamları ve yatırımcıların bildiğine işaret eden Albayrak, "O zaman ben herkese şunu söylüyorum. Burada esas konu kalbinde vicdanı olan her bireyin elini yüreğine götürüp şu 15 yıldaki süreci okuması lazım. Adaletle bu yolculuğu, bu resmi net okuyup bundan sonraki süreçte 16 Nisan'ın Türkiye'de istikrarın kurumsallaşması için ne gerekiyor görmesi lazım. Kişiye bağlı değil. 15 yıllık süreçte Türkiye'de bir devrim olduysa milletin devrimi, Cumhuriyetin hakiki devrimi olmuştur. Türkiye'nin rejimi de Cumhuriyettir, kimsenin de bunu değiştirmeye gücü yetmez." ifadesini kullandı.

-"Kimse bu lidere kara çalamaz"

İnsanlara sahte korkular veren bir zihniyetin olduğunu ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

"Bu söylemlerde ne diyorsun arkadaş sen? Bir tane doğrun, bir tane taş üstüne taş koymuşluğun var mı? Ne yapmışsın bu ülkeye? Ama bu ülkede 15 senedir vakti, mücadelesi, nefes almadan koşturan liderlik var hepsinin ötesinde. Birileri 15 Temmuz'da gizlenmek için delik ararken darbenin göbeğine göbeğine gidecek bir lider var. Kimse kusura bakmasın, kimse bu lidere kara çalamaz. Bu liderlik Allah başımızdan eksik etmesin. Bu liderlik kalıcı bir liderlik değil. Ya bu liderlikten sonra? Çok net söylüyorum 7 Haziran sonrası Türkiye'de nasıl bir resimle karşı karşıya olduğumuzu demo gibi izledik. Kaç ay hükümet kurulamadı, mutabakata varılamadı, tezkere geçirilemedi Meclisten. Ordu, kimin ordusu? AK Parti'nin ordusu mu? Hepimizin çocukları orada. Böyle bir şey yok. Hepinizin şirketi var kaç kişi çalıştırıyorsanız. Şirketin başına 3 tane genel müdür koyar mısınız? En kıymetli varlığımız ve değerlimiz bu devleti çoklu yönetim noktasında paramparça edecek bir istikrarsız yönetime mi mahkum edeceğiz. Bu sistemde ne var? 15 yıldır bu arızalı sistem Recep Tayyip Erdoğan'dan dolayı iyi gidiyor. Ya sonra? Türkiye'de devletimizi, sistemimizi ve işleyişimizi kurumsallaştırmamız lazım."

Türkiye'nin kolay günlerden geçmediğine işaret eden Bakan Albayrak, "40 yıl boyunca bugünlere hazırlanmış iki tane büyük örgüt deşifre oldu son bir yılda. Biri PKK, diyalog, sevgi, hoşgörü, demokrasi, güvercinler, sazlar, sözler ve elhamdülillah deşifre oldu. Öbürü en kıymetli varlığımız çocuklarımızın beynini yıkayan, ülkesine ihanet edebilecek hainlere dönüştürdükleri çocuklar. Muhabbet, din, diyanet, cemaat 15 Temmuz'da ortaya çıktı. Kolay travma yaşamadı bu ülke. Kolay günlerden geçmedi, bugünlere kolay gelmediysek kolay geri adım atma lüksümüz yok. Hepimizin anası, babası, ninesi, dedesi bugünler için bizi yetiştirdiyse hangi alanda bir duruş sergiliyorsak geri adım atma lüksümüz yok. Bu milletin ve ümmetin beklentisi de budur." ifadesini kullandı.

(Bitti)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :