Enerji-İş toplu iş sözleşmesi hakkı kazandı

Enerji-İş toplu iş sözleşmesi hakkı kazandı

Enerji-İş Sendikası Başkanı Altunsoy:- "Şimdi işçiler yeni bir sendikada yeni umutlarla bizlerle birlikte yürümeye karar verdiler. Bugün yüzde bir barajını bize aştıran işçi iradesi oldu"- "Taşeron işçilerimizden sendikamıza yoğun bir rağbet var. Bu işçil

ANKARA (AA) - Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Enerji-İş Sendikası, üye sayısını 3 bin 280'e çıkararak yüzde birlikiş kolu barajını aşarak enerji alanında toplu iş sözleşmesi yetkisi alan ikinci sendika oldu.

Resmi Gazete'de yayınlanan işkolu işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin Temmuz 2015 tarihli istatistiklere göre, enerji iş sektöründe 253 bin 340 işçi çalışıyor. Toplam yedi sendikanın faaliyet gösterdiği sektörde, bu yetkiye sahip tek sendika 58 bin 706 üyesi bulunan Türk-İş'e bağlı Tes-İş sendikasıydı. 

Enerji-İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy, 1963'ten 2012 yılına kadar enerji sektörünün Türk-İş'e bağlı Tes-İş sendikasının tekelinde olduğunu anımsatarak, 6356 sayılı sendikalar kanunu ile yüzde on olan temsil barajının düştüğünü ve enerji sektörünün önünün açıldığını belirtti.

Taşeron olarak çalışan işçilerden Enerji-İş'e büyük bir rağbet olduğunu ifade eden Altunsoy, sektördeki söz konusu işçilere sendikalılaşmanın yolunu açan ilk sendika olmanın gururunu taşıdıklarını söyledi. 

Altunsoy, kamuda Türkiye'de yarım asırdır tek bir sendikanın hakim olmasından dolayı tüm çalışanların Tes-İş'e üye olduklarına dikkati çekerek, kamudaki sözleşmelerin yapılmasından sonra o alanda da faaliyetlere başlayacaklarını dile getirdi. 

Sosyal bir sendika olmak için yola çıktıklarını belirten Altunsoy, enerji iş kolunda grev yapma hakkının bulunmadığını ve grev durumunda işçilerin sosyal imkanlarını karşılayabilmek için toplanan aidatları işçiler için harcamayı planladıklarını kaydetti.

Altunsoy, işçilerin çocukları için eğitim desteği ve aileleri için sosyal tesisler gibi projeler planladıklarına değinerek, "Diğer sendikalar bu tip sosyal tesisleri ticarethaneye çevirdiler. Üyelere yer yok ama başka herkes girebiliyor. Biz ticari mantıkla faaliyet göstermeyeceğiz. İşçilerimizin lehine yapabileceğimiz ne varsa yapacağız" diye konuştu.

- "Soma faciasının müsebbibi sendikalar"

Soma'da yaşanan facianın sebebinin yetkili sendikalar olduğunu savunan Altunsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer sendikalar doğru adımları atarlarsa, iş kazalarının da önüne geçilmiş olur. Araştırılsın görülecek ki, işçi iradesi tanımayan sendikalar tam anlamıyla görevlerini yerine getirmedi. Sıkıntı şuydu; işçiler yaşadığı sorunu gidip doğrudan işverenine iletemez. İlettiği zaman işveren, 'muhasebe orada, çıkış kapısı da şurada' diyerek adresi gösterebilir. Bir işçinin ilk muhatap olacağı yer, aidatını ödediği sendikasının işyeri temsilcisidir. Oradaki çalışan işçilerin sıkıntıları bu yolla çözülür. Sendika görevini yapmamıştır, mühendisleri oraya gönderen Makine Mühendisleri Odası da görevini yapmamakta. Biz sendikalar olarak üzerimize düşen gerçek manada işçilerimizin iş kazalarının önüne geçebilmek için elimizden geleni yapacağız. Biz işçi ve işveren arasında bir köprü olacağız."

 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı