Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Tonbul:

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Tonbul:

"Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri, gelir vergisi dağılımındaki adaletsizliktir. Anayasa'nın 10'ncu ve 73'ncü maddelerine aykırı olan bu durum yeni anayasa ile giderilmelidir"

ANKARA (AA) - Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin, gelir vergisi dağılımındaki adaletsizlik olduğunu, Anayasa'nın 10'ncu ve 73'ncü maddelerine aykırı olan bu durumun yeni anayasa ile giderilmesi gerektiğini bildirdi.

Tonbul, yazılı açıklamasında, Anayasa'nın 73'ncü maddesinde "Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır" hükmünün yer aldığını anımsatarak, gelir vergisi dağılımındaki adaletsizliğin önemli bir sorun olduğunu belirtti.

Herkesin gelirine göre vergi ödemesi gerektiğini vurgulayan Tombul, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri, gelir vergisi dağılımındaki adaletsizliktir. Anayasa'nın 10'ncu ve 73'ncü maddelerine aykırı olan bu durum yeni anayasa ile giderilmelidir. Bugün bakıyoruz yüzde 27'lik vergi dilimine giren kamuda bir daire başkanının maaşı 6 bin 50 lira, gelir vergisi ise bin 101 lira yüzde 18,2'lik bir kesinti oluyor. Sözleşmeli bir mühendisin maaşı 3 bin 568 lira, gelir vergisi 705 lira yüzde 19,7'lik bir kesinti oluyor. 4/C'li bir personelin maaşı bin 720 lira olmasına karşın gelir vergisi 474 lira yüzde 25'lik bir kesinti yapılıyor. Maliyecilerin zaman içinde Anayasa'nın 73. maddesini tam tersine çevirip geliri az olandan çok, çok olandan ise daha az vergi alındığını görüyoruz. Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine de aykırı olan bu durum yeni anayasada çözüme kavuşturulmalıdır."

- "KİT'lerde çalışan personel için güzel gelişmeler olacak"

Terörle Mücadele Kanunu'na göre atanan şehit ve gazi yakınlarının kadro yetersizliği nedeniyle kurumlarında eğitim durumlarına uygun pozisyonlara atanamadığını da ifade eden Tonbul, bu mağduriyetlerin giderilmesi için de atamaların "şahsa bağlı kadro çıkarılarak, şehit ve gazi yakınlarının eğitim durumlarına göre unvanlara atanması" gerektiğini bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında çapraz denetime giden personelin harcırahlarının yetersiz olduğuna dikkati çeken Tonbul, bu harcırahların artırılması veya iki katına çıkarılması, göreve giden personelin konaklama ücretinin ise 10 günden sonrasında tam ödenmesinin gerektiğini vurguladı.

Hacı Bayram Tonbul, KİT'lerde çalışan personelin sorunların ile ilgili de bu ay içerisinde güzel gelişmelerin olacağı müjdesini vererek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 3. Dönem Toplu Sözleşmenin kamu görevlilerinin geneline yönelik bölümünde yer alan ve üzerinde yapılacak çalışmalar sonucunda karar verilmesi öngörülen konulardan, KİT'lerde görev yapan sözleşmeli personelin temel ücretleri ve yıllık izinlerin ertesi yıla devredilmesi konularının bu ayın sonuna kadar sonuçlandırılacağını açıkladı. Biz de bu konunun takipçisi olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :