Endüstri 4.0 Konya’da konuşuldu

Endüstri 4.0 Konya’da konuşuldu

Askon Konya Şubesi önderliğinde Festo işbirliğiyle gelişen sanayi üretim trendlerinin irdelendiği “Endüstri 4.0” zirvesi Ramada Plaza Otel’de gerçekleştirildi

ASKON ve Festo işbirliğinde Endüstri 4.0 Zirvesi düzenlendi. Zirvede konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, yeni sanayi devrimi ile birlikte dünyadaki mevcut üretim ve ticaret metodlarında da önemli değişimler yaşandığına dikkat çekerek, insan kaynağı vurgusu yaptı.

 

resim74-002.JPG

TEKNOLOJİ UNSURLARINI MAKSİMUM ORANDA KULLANMALIYIZ


Konuşmasında verimlilik konusunun altını çizen Kütükcü, "Türkiye sanayide önemli mesafeler kat etti. Ancak artık dünün anlayışı ile bundan sonraki yolu yürüyemeyiz. Yeni dönemde bizler tüm imkânları kullanarak işletmelerimizi daha verimli hale getirmek zorundayız. Her birimiz verimliliğe odaklanmak için teknolojiyi ve diğer tüm unsurları maksimum oranda kullanmak durumundayız. Bu değişimi kendi işletmelerimizde hayata geçirmeliyiz" şeklinde konuştu.


KONYA’DA AR-GE KÜLTÜRÜ OLUŞTU


Konya Sanayi Odası olarak da Endüstri 4.0 konusunda çalışmalar yürüttükleri bilgisini paylaşan Kütükcü, KSO öncülüğünde kurulan Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde firmalara üretim odaklı güçlü bir platform sunarak, araştırma geliştirme yapmaya olanak sağladıklarını bildirdi. Innopark'ın üretim odaklı bir Teknokent olduğunu vurgulayan Kütükcü, "Konya'da artık Ar-Ge kültürü oluştu. 15 ay öne 4 Ar-Ge Merkezi vardı. Şu anda 23 Ar-Ge ve Tasarım Merkezimiz oldu. Kendi Ar-Ge merkezini kuramayan işletmelerimize de, Innopark'ta araştırma geliştirme faaliyetlerini yapmalarına olanak sağlıyoruz. Sadece ofis ölçeğindeki araştırmaların yapıldığı değil, üretim araştırmalarının da yapıldığı atölyeler inşa ettik burada " ifadelerini kullandı.

endustri--(3).jpg

endustri--(4).jpg

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ


Daha sonra konuşan Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz ise, Endüstri 4.0'ın birçok farklı tanımının yapıldığını ancak, en önemli sonucunun hayatımızı değiştirecek bir gerçek olduğunu söyledi. Bir ülkenin gelişmesi için sanayinin milli gelir içindeki payının artması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Dünyanın en güçlü sanayilerine bakarsanız, bunların makine sektöründe güçlü olduğunu görürsünüz. Bu ülkeler dünya ekonomisinde de güçlü ülkeler. Bunu yapmanın en kolay yolu katma değeri yüksek üretimi artırmaktır. Bizim yapmamız gereken bu anlamda otomasyonu artırarak, verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak olmalı" şeklinde konuştu.


TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ


ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım da, ASKON olarak ülkenin ticari anlamda kalkınması için birçok çalışma yaptıklarını söyledi. Yıldırım, şunları aktardı: "Gelişen Türkiye'nin geleceğine yönelik katkı sağlamak en büyük hedefimiz. Yaptığımız çalışmalarla ülkemizin ticari anlamda yükselişinde üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye çalıştık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda çeşitli yurt dışı gezileri düzenledik, alım heyetlerini ülkemize getirdik. Bugün de çok önemli bir konu olan Endüstri 4.0'a ev sahipliği yapıyoruz. Endüstri 4.0'ın önemini de bugün işin uzmanlarından dinleyeceğiz. İnşallah programımız hayırlı sonuçlara vesile olur."


PROJELERİMİZİ DEVREYE SOKACAĞIZ


Innopark Genel Müdürü M. Fatih Botsalı ise, endüstri 4.0 konusunda müşterek çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bölgesel çapta stratejiler oluşturulup, üniversitelerin ve teknoparkların bu stratejilerin hayata geçmesinde rol alması gerektiğini bildiren Botsalı, "Bölgemizin inovasyon merkezi olan Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgemizde işletmelerin dijital dönüşümüne katkı sağlayan önemli bir ortak olma niyetindeyiz. Bu doğrultuda bölgemizde dijital dönüşümleri başlatacak bazı kararlar aldık. Projelerimizi önümüzdeki dönemlerde devreye koyacağız" dedi.
Botsalı, yapılacak olan işler için bir ekosistem oluşturmanın gerekliliğine dikkat çekerek, iyi çalışan ekosistemle Endüstri 4.0 dijital dönüşümün daha kolay olacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından FESTO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, Endüstri 4.0 ve FESTO konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Haber Merkezi 

endustri--(5).jpg