Endonezya'dan hac kotasının arttırılması talebi

Endonezya'dan hac kotasının arttırılması talebi

Endonezya Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Laoly:- "Hac kontenjanının düşürülmesi nedeniyle sıra bekleyen ve yasa dışı yollarla edindikleri Filipinler pasaportuyla kutsal topraklara gitmeye çalışan yaklaşık 700 Endonezyalı Müslümandan 168'i Filipinler'de tu

CAKARTA (AA) - Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya, Suudi Arabistan'ın ülkeye uyguladığı hac kontenjanının arttırılmasını istiyor.

Endonezya Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Yasonna Laoly, yaklaşık 700 Endonezyalı Müslümanın, hac vazifesini yerine getirmek amacıyla yasa dışı yollarla edindikleri Filipinler pasaportuyla kutsal topraklara gitmeye çalıştığını, bunlardan 168'inin Filipinler'in başkenti Manila'da tutuklandığını bildirdi.

Laoly, yaptığı açıklamada, "Hac kontenjanının düşürülmesi nedeniyle sıra bekleyen ve yasa dışı yollarla edindikleri Filipinler pasaportuyla kutsal topraklara gitmeye çalışan yaklaşık 700 Endonezyalı Müslümandan 168'i Filipinler'de tutuklandı. Bekleme listesinin kalabalık olması nedeniyle bazı yasa dışı örgüt ve gruplar bu durumdan faydalanmaya çalışıyor. Filipinler hükümetinin, tutuklanan hacı adaylarının bu yasa dışı örgütlerin kurbanı olduğunu anlamasını bekliyoruz." diye konuştu.

Endonezya, tutuklanan vatandaşlarının ülkelerine geri gönderilmesi için girişimlerde bulunuyor.

Öte yandan The Jakarta Post'ta yer alan habere göre, Suudi Arabistan'da bulunan Endonezyalı 68 hacı adayı doğal nedenlerle yaşamını yitirdi.

Haberde, Endonezya Diyanet İşleri Bakanlığının söz konusu hacı adaylarının ölümlerini doğruladığı kaydedildi.

Endonezya’nın hac kontenjanı 2013 yılında, yüzde 20 azaltılarak, 211 binden 168 bine düşürülmüştü. Endonezya resmi makamları, kontenjanın arttırılması talebinde bulunsa da bu durumda bile hacca gitmek için hazırlanan bekleme listesindeki kişilerin kutsal topraklara gitmesinin 14 yıl alabileceği belirtiliyor. Yaklaşık 200 milyon Müslümanın yaşadığı Endonezya'dan hac ibadeti için bu yıl 168 bin 800 kişi kutsal topraklara giderken, halen yaklaşık 3 milyon hacı adayı da sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :