Endonezya'daki Sri Lankalı sığınmacılar

Endonezya'daki Sri Lankalı sığınmacılar

Açe'de geçici olarak barınmalarına izin verilen Sri Lankalı sığınmacılar Avustralya’ya gitmekte ısrarcı

BANDA AÇE (AA) - Endonezya’nın batısındaki Açe eyaletinde 11 Haziran'da karaya oturan Hindistan bandıralı teknede bulunan 44 Sri Lankalı Avustralya’ya gitmek istiyor.

Açe'de geçici olarak barınmalarında izin verilen Sri Lankalılar, AA muhabirine ülkelerine dönmek istemediklerini, Avustralya’ya bağlı Christmas Adası’na gitmek istediklerini aktardı.

Artika adlı 23 yaşındaki sığınmacı, teknenin Açe sularında karaya vurmasının ardından Endonezya hükümetinin yaptığı yardıma müteşekkir olduklarını belirtti.

"Yardım için çok teşekkür ederim. Ancak burada kalmak değil, Avustralya’ya gitmek istiyoruz.” ifadesini kullanan Artika, yaklaşık yirmi gün deniz yolculuğu yaptığını anlattı. Artika, “Güvenlik nedeniyle bir daha Sri Lanka veya Hindistan’a dönmek istemiyoruz. Orada ne çalışma imkanımız ne de ev bark sahibi olma imkanımız var. Bu nedenle Avustralya’ya gitmek istiyoruz.” diye konuştu.

Kocası ve dört yaşındaki çocuğuyla birlikte teknede bulunan Sudha adındaki kadın sığınmacı yedi aylık hamile olduğunu söyledi.

Çok zor şartlarda olacağını bilmelerine rağmen çocuklarına iyi bir gelecek için bu yolculuğa çıktıklarını kaydeden Sudha, “Avustralya hükümetinin bizi geri göndereceğini biliyoruz. Ancak ne olursa olsun oraya gitmek istiyoruz.” dedi.

Avustralya'ya gitmek üzere Hindistan’dan yola çıkan 44 Sri Lankalıyı taşıyan gemi, 20 gün süren yolculuğun ardından motor arızası nedeniyle Açe sahiline sürüklenmişti. Açe yönetimi, 13'ü çocuk, biri hamile 13'ü kadın 44 sığınmacıyı bir hafta sonra kabul ederek geminin tamir edileceğini ve sığınmacıların yollarına devam edeceğini belirtmişti.

Endonezya'nın Açe eyaletinin Valisi Zaini Abdullah, dün yaptığı açıklamada Açe'de geçici olarak barınmalarına izin verilen 44 Sri Lankalı sığınmacının Avustralya yolculuğuna devam etmesinin imkansız olduğu ifade etmişti. Vali Abdullah, geminin tamiri için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak bazı aksaklıklar ve olumsuz hava şartları nedeniyle teknenin Avustralya yolculuğuna devam etme ihtimalinin bulunmadığını dile getirmişti.

Sığınmacıların Lhoknga sahilinin yakınındaki kamptan eyaletin kuzeyindeki Lhokseumawe Göçmen Bürosu'na götürüleceğini belirten Abdullah, "Sığınmacıların sağlıklı koşullarda konaklamasını ve geri dönüşlerinin havayoluyla gerçekleşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Sığınmacıların en kısa zamanda Sri Lanka'ya dönmeleri için büyükelçilikle irtibata geçip, geri dönüş işlemlerini koordine edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Endonezya Temsilcisi Thomas Vargas da kendi ülkelerindeki zulümden, insan hakları ihlallerinden kaçanların güvenliklerini sağlamak ve konuya çözüm bulunması için ilgili ülkelerden gerekenin yapılmasını istediklerini açıklamıştı. Vargas "Endonezya hükümeti veya Açe yönetimi bizden herhangi bir talepte bulunursa yardım etmeye hazırız." şeklinde konuşmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :