Endonezya'da idam cezası

Endonezya'da idam cezası

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri el Hüseyin:- "Endonezya'nın, Güneydoğu Asya’da en fazla idamın infaz edildiği ülke olması endişe verici"

CAKARTA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Endonezya'nın Güneydoğu Asya bölgesinde en fazla idamın infaz edildiği ülke olmasından duyduğu endişeyi dile getirerek hükümete hafta içinde idam edilmesi beklenen 14 kişinin infazını durdurması çağrısında bulundu.

"The Jakartapost" gazetesinde yer alan habere göre, el Hüseyin, yaptığı açıklamada, "Endonezya'nın, Güneydoğu Asya’da en fazla idamın infaz edildiği ülke olması endişe verici. Endonezya'da 2013 yılından bu yana 19 mahkum idam edildi. İdam cezası sistemi, adaletle ve şeffaflıkla bağlantılı olmadığı gibi, uluslararası arenada da kabul görmemektedir." ifadelerini kullandı.

Uyuşturucuyla bağlantılı suçların "en ciddi suçlar" kategorisinde yer almadığını, suçlu bulunanların idama mahkum edilmemeleri gerektiğini belirten el Hüseyin, "Uyuşturucuyla adalet sistemi daha da geliştirilerek mücadele edilebilir." dedi.

Bu arada Endonezya hükümetinin, uluslararası tüm tepkilere rağmen uyuşturucu ticaretinden mahkum edilen 14 kişiyi birkaç günde infaz etmeye hazırlandığı bildirildi.

Endonezya Başsavcılığından yapılan açıklamada, "Hükümet, cezaların hafta içinde infaz edilmesini onayladı. Gerekli hazırlıklar ve işlemler tamamlandıktan sonra mahkumlar infaz edilecek." ifadelerine yer verildi.

İdam edilecek mahkumlar arasında Nijerya, Pakistan, Hindistan ve Zimbabve vatandaşları da bulunuyor.

Endonezya’da uyuşturucu ticaretinden hüküm giyenlere idam cezası veriliyor. Geçen yıl iki Avustralya vatandaşının uyuşturucu kaçakçılığından idam edilmesi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri durma noktasına getirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :