Endonezya'da Caktarta Valisi Ahok karşıtı gösteri

Endonezya'da Caktarta Valisi Ahok karşıtı gösteri

Endonezya Devlet Başkanı Widodo: - "Vatandaşlarımız gösteri yapma hakkına sahiptir. Ancak bu gösterilerin anarşiye dönmesi halinde güvenlik güçlerimiz gereğini yapacaktır"- Polis, Cakarta'da yarın yapılacak gösteri için takkeli ve şallı önlem alıyor

CAKARTA (AA) - Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, İslamiyete hakaret ettiği ileri sürülen Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama'ya karşı yarın yapılacak gösterilerle ilgili "Vatandaşlarımız gösteri yapma hakkına sahiptir. Ancak bu gösterilerin anarşiye dönmesi halinde güvenlik güçlerimiz gereğini yapacaktır." dedi.

Endonezya'da İslam Savunucuları Cephesi (FPI) öncülüğünde düzenlenecek ve çok sayıda kişinin katılmasının beklendiği gösteri, ülkede gerilimin yükselmesine yol açtı. Başkentte sıkı güvenlik önlemleri alınırken, siyasiler ve sivil toplum kuruluşları, halka sağduyu çağrısında bulundu.

Endonezya Devlet Başkanı Widodo, Twitter'daki resmi hesabından yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız görüşlerini belirtmek amacıyla gösteri yapma hakkına sahiptir. Ancak bu her istediklerini zorla yaptırabilecekleri anlamına gelmiyor. Gösterilerin anarşiye dönmesi halinde güvenlik güçlerimiz gereğini yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Birleşik Kalkınma Partisi (PPP) Başkan Yardımcısı Fernita Darvis da AA'ya yaptığı açıklamada, "Yarın düzenlenecek protesto, saf insanların kendi dinlerini savunma çabasıdır. Ancak, bu durumdan faydalanmak isteyen bazı kötü niyetli gruplar ortaya çıkabilir. Bu sebeple oluşabilecek provokasyonlara karşı dikkatli olunmalıdır." dedi. Darvis, protestoların bitmesi için Ahok'un yargılanması gerektiğini söyledi.

Ahok'un sözcüsü Ruhut Poltak Sitompul ise vali hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "Yarınki protestodan endişe duymuyoruz. Güvenlik güçleri, görev başında olacaktır. Bu gösteri girişimi, 2017'de yapılacak yerel seçimleri öncesinde yapılan siyasi oyundur. Kimse Ahok'un bir daha vali olmasını istemiyor. Çünkü o, ötekiler gibi sadece söz vermiyor, vaatlerini yerine getiriyor." dedi.

- Özel güvenlik önlemleri

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yarın İslamiyet'e hakaret ettiği ileri sürülen Vali Tjahaja Purnama'ya karşı yapılması beklenen gösteri için polis özel önlemler alıyor.

The Jakarta Post'un haberine göre, emniyet teşkilatı, yarın Cakarta'da cuma namazından sonra başlaması planlanan gösteriyi, 20 bin personel ile kontrol edecek.

Emniyet genel müdürlüğü özel kuvvetler komutanı Awi Sutiyono, gösteri sırasında görev yapacak 500 güvenlik görevlisinin başlarına takke takacağını, omuzlarına da yörede Müslümanlarca yaygın bir şekilde kullanılan şalları atacaklarını söyledi.

Sutiyonu, "Bu uygulamayla polisin göstericilere sempatik gelmesini ümit ediyor ve şiddet eylemlerinin önüne geçmek istiyoruz. Kalabalığın taşkınlık yapması halinde birliğimiz Esma-i Hüsna söyleyerek göstericileri yatıştırmaya çalışacak." dedi.

Ahok takma adıyla tanınan Cakarta Valisi Purnama, eylül ayı sonunda yaptığı bir konuşmasında Maide suresinin 51. ayetiyle ilgili görüş açıklarken İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti. 2014'te göreve gelen, Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra ilk Hıristiyan valisi olan Purnama, "Bazı Müslüman gruplar, Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı.

Devlet başkanı seçilmeden önce Cakarta valisi olan Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta valiliğine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti. Ancak bazı gruplar Vali Ahok'un emniyet güçlerince tutuklanıp yargılanmasını talep ediyor. Bu gruplar iki hafta önce de 5 binden fazla kişinin katılımıyla benzer bir gösteri düzenlemişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :