Endonezya'da Cakarta Valisi protesto edildi

Endonezya'da Cakarta Valisi protesto edildi

CAKARTA (AA) - Endonezya'da İslam Savunucuları Cephesi (FPI) grubunun üyesi yaklaşık beş bin kişi, İslamiyet'e hakaret ettiği ileri sürülen Cakarta Valisi...

CAKARTA (AA) - Endonezya'da İslam Savunucuları Cephesi (FPI) grubunun üyesi yaklaşık beş bin kişi, İslamiyet'e hakaret ettiği ileri sürülen Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama'yı protesto etti.

"Ahok" adıyla anılan Purnama'nın İslamiyet'e hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmasını talep eden kalabalık, İstiklal Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından gösteri düzenledi. Güvenlik güçleri, slogan atarak, valilik binasına yürüyen göstericiler nedeniyle binanın önünde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Gösteriyi organize eden FPI Başkanı Habib Riziek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ahok, kullandığı ifadelerin cezasını çekmeli. Hakkında dava açılana kadar gösterilerimize devam edeceğiz. Bir gelişme olmazsa, gelecek cuma daha geniş katılımlı bir gösteri düzenleyeceğiz." diye konuştu.

Endonezya'da 2014 yılında göreve gelen, Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra ilk Hıristiyan valisi olan Purnama, kısa bir süre önce yaklaşan yerel seçimlere ilişkin bir konuşmasında, "Bazı Müslüman gruplar, Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor, bu insanları aptal yerine koymaya çalışıyor." ifadesini kullanmıştı.

Bu sözlerinin tepkilere yol açması üzerine Purnama, "Söz konusu görüntüde ne dediğim gayet açık ve net. Kur'an-ı Kerim'e hakaret etmiyorum" diyerek kendisini savunmuştu. Bu açıklamasının, Endonezyalı Müslümanlardan özür dilediği anlamına geldiğini ifade eden Purnama, FPI üyelerinden özür dilemek zorunda olmadığını dile getirmişti.

Devlet başkanı seçilmeden önce Cakarta valisi olan Joko Widodo'nun yardımcılığını yapan Basuki Tjahaja Purnama, 2017 yılı şubat ayında yapılacak yerel seçimlerde yeniden Cakarta valiliğine aday olduğunu açıklamıştı. Purnama, yerel seçimlere Mücadeleci Demokrasi Partisinin (DPI-P) adayı olarak katılacak.

Yerel seçimlerde Müslümanların tek bir adayda birleşmeleri konusu gündeme gelmiş, bu girişim çerçevesinde "Müslümanların, Müslüman olmayan bir adayı seçmelerinin haram olduğu" ifadesinin yer aldığı dokuz maddelik bir deklarasyon açıklanmıştı.

Ülkede Müslüman toplum liderlerinden Abdül Mukti ise bu oluşumun, ülke Müslümanlarını temsil etmediğini belirterek, deklarasyona destek vermemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :