Endonezya Hava Kuvvetlerinden Natuna Adaları'nda tatbikat

Endonezya Hava Kuvvetlerinden Natuna Adaları'nda tatbikat

Endonezya Devlet Başkanı Widodo, tatbikata başkomutan olarak katıldı

CAKARTA (AA) - Endonezya Hava Kuvvetleri, Natuna Adaları'nda tatbikat düzenledi.
Yerel medyada yer alan haberlere göre, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Natuna Adaları'nda Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen ve Angkasa Yudha adı verilen tatbikata katıldı.
Tatbikatta boy gösteren Endonezya ordusuna ait savaş uçakları Natuna sularında belirlenen hedefleri bombaladı.
Savaş uçakları havada akrobasi gösterisi düzenlerken, helikopterlerde bulunan ekipler, Natuna sularında acil müdahale, yardım ve kurtarma operasyonuna katıldı.
Kabine Sekreteri Pramono Anung konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Natuna Adaları’nın da içinde olduğu binlerce adayı kapsayan büyük bir ülke olan Endonezya, bu tatbikatla ordusunun gücünü gösterdi. Tatbikata başkomutan sıfatıyla katılan Başkan Joko Widodo, hava kuvvetlerimizin gelişimini ve performansını yakından görmüş oldu." dedi.
Endonezya sahil güvenlik güçleri, haziran ayında Natuna sularında yasa dışı avlandığı tespit edilen Çin bandıralı bir balıkçı teknesine el koymuş, içindeki 7 mürettebatı gözaltına almıştı.
Çin Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Endonezya sahil güvenlik güçlerinin, Güney Çin Denizi'nde balıkçılık faaliyeti yürüten Çinli balıkçı teknelerini aşırı güç kullanarak taciz ettiğini ve açılan ateş sonucu teknedeki mürettebattan birinin yaralandığını ileri sürmüştü.
Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, "Bu bir savaş veya çatışma değil. Sadece egemenlik haklarımızı koruyoruz." demişti. Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, "Çin balıkçı teknelerinin, kıta sahanlığımızı yeniden ihlal etmesi halinde Endonezya aynı şekilde müdahalede bulunacaktır." açıklamasında bulunmuştu.
Daha sonra Endonezya Devlet Başkanı Widodo, bakanlarla Natuna Adaları'nı ziyaret ederek, savaş gemisinde toplantı yapmıştı.
Widodo yaptığı açıklamada Natuna Adaları'nın doğalgaz, turizm ve balıkçılık sektörleri açısından jeo-ekonomik önemi olduğunu vurgulayarak, "Sınır güvenliği dahil ekonomik alanlarda altyapıyı geliştirmek için hükümet olarak acil kararlar almalıyız. Ayrıca deniz güvenlik birimlerimizi de hem personel hem de teknolojik açıdan geliştirmeliyiz." ifadelerini kullanmıştı.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :