En çok İHL Konya'da

En çok İHL Konya'da

Konya, 75 imam hatip okuluyla yeni eğitim sistemini karşılamaya hazırlanırken İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, “Konya, İmam Hatip Okulu konusunda ülkemizde ilk 2’de yer alıyor.

Konya, 75 imam hatip okuluyla yeni eğitim sistemini karşılamaya hazırlanırken İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, “Konya, İmam Hatip Okulu konusunda ülkemizde ilk 2’de yer alıyor. İstanbul’u örnek vereyim. İstanbul’da 3 milyona yakın öğrenci var, 67 tane ortaokul imam hatip belirlenmiş. Biz 49 okul belirledik. İstanbul’da ilçelere 1,5-2 imam hatip okulu düşerken, bizde özellikle merkez ilçelerde 5 imam hatip ortaokulu düşüyor” dedi

Tüm Türkiye’de 4+4+4 ile ilgili çalışmalar sürerken Konya yeni sisteme en sorunsuz şekilde hazırlanıyor. Yeni sistem için yürütülen çalışmalar kapsamında Konya’da bin 514 okul olurken, bu sayı geçen yıl bin 314’tü. Yeni sistemde en çok merak edilen konulardan birisi de İmam Hatip okullarıydı. Bu konuda da yapılan çalışma ile 49 imam hatip ortaokul, 26 da imam hatip lisesi olmak üzere toplam 75 imam hatip okulu eğitim öğretime hazır. Konya’nın İmam Hatip konusunda okul ve öğrenci sayısı ile Türkiye’de ilk 2’nin içerisinde olduğunu söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, bu konuyu şu örnekle açıklıyor: İstanbul’u örnek vereyim. İstanbul’da 3 milyona yakın öğrenci var, 67 tane ortaokul imam hatip belirlenmiş. Biz 49 okul belirledik. Bu okullar 400 bin öğrenciye denk gelir. Bunu birbiri ile oranlarsak biz de daha fazla. İstanbul’da ilçelere 1,5-2 imam hatip okulu düşerken, bizde özellikle merkez ilçelerde 5 imam hatip ortaokulu düşüyor.

GEÇEN YILA GÖRE 214 OKUL ARTIŞI OLDU

2011-2012 eğitim öğretim döneminde toplam 662 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen Turan, bu yıl okul artışına rağmen öğrenci sayısında bir artış yaşanmayacağını da aktardı. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında atıl vaziyetteki binalardan da yararlandıklarını anlatan Turan, “Geçen yıl 662 bin öğrencimiz eğitim aldı. Bu sayının 295 bin 816’ısı ilkokul, 116 bin 599’u ortaokul öğrencisi olmak üzere toplam 451 bin 251 örgün öğrencimiz vardı. Bu sayıya ilçe ve köy okulları da dahildi. Örgün öğretim gören öğrencilerimizin yanı sıra  211 bin de yaygın eğitim kurumlarında okuyan öğrencilerimiz vardı. Yeni sistem ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Konya olarak alt yapı çalışmalarımız sona erdi. Çalışmaya göre 796 ilkokul, 450 ortaokul, 49 imam hatip ortaokul, 39 ana okulu, 232 lise ve yaklaşık 26 tane imam hatip lisemiz oldu. Toplam 1514 tane kurumumuz oldu. Bu kurum sayımızda geçen yıla oranla artış yaşandı. Bunun nedeni atıl vaziyette bulunan mekanları, kullanmadığımız derslikleri, okulları bu sene sisteme dahil ettik. Bu sayede 200-300 okul artışı oldu. Bunun içerisinde yeni açtığımız okullarla beraber, yeni açtığımız köy okulları da var. Yani köylerdeki ilkokulları devreye sokuyoruz. Yani köyde 10 öğrenci varsa ve burada kapatılmış bir okul varsa burayı hizmete açarak bu okulu köyün ilkokulu yapıyoruz. Geçen yılki kurum sayımız bin 300 iken bu sayı yapılan çalışmalarla bin 514’e yükseldi. Yani 214 okul artışımız var. Bu planlama bizi biraz rahatlattı. Bu sistemle hem kullanmadığımız okulları, alanları aktif hale getirmiş oluyoruz hem de taşımalı sistemde yaşanan sıkıntıların önüne geçtik. Bu sayede de mahallesinde veya köyünde oturan öğrencinin artık bulunduğu yerde bir okulu var” dedi.

İMAM HATİP’TE İLK 2’YE GİRERİZ

“Konya, imam hatipte okul ve öğrenci sayısı bakımından Türkiye’de ilk 2’ye girer” diyen Turan, “İstanbul’u örnek vereyim. İstanbul’da 3 milyona yakın öğrenci var, 67 tane ortaokul imam hatip belirlenmiş. Biz 49 okul belirledik. Bu okullar 400 bin öğrenciye denk gelir. Bunu birbiri ile oranlarsak biz de daha fazla. İstanbul’da ilçelerde 1,5-2 imam hatip okulu düşerken, bizde özellikle merkez ilçelerde 5 imam hatip ortaokulu düşüyor. Bu sayı artabilir de düşebilir. Öğrenci ve velinin isteğine göre değişebilir. Bizim bu yönde yaptığımız bir ankete göre sayı belirledik. Talep olursa okul sayısı arttırabiliriz” diye konuştu.

DERSLİK İHTİYACIMIZ OLABİLİR

Yeni sisteme 3 yıl içerisinde tamamen geçileceğini ifade eden Turan, “Yarın kayıtlar başladığında hangi öğrencinin nereye gideceği belli olur. 49 imam hatip okulu belirledik. Öğrenci ve derslik sayısını hesapladığımızda başvuruda fazlalık olursa birkaç okulu daha imam hatip okulu yapabiliriz. 17 bin dersliğimiz var. 3 yıl içerisinde ciddi bir derslik ihtiyacımız olabilir. Biz bunu da bin- bin 500 derslik ihtiyacımız olabilir. Bu ihtiyacı da önümüzdeki hedeflerimize de alarak çözümünü bulacağız. Önümüzdeki hedefler arasında dersliklerde en fazla 30 öğrenci ve altında öğrencinin olmasını istiyoruz. Sabahçı, öğlenci durumu da dengelemek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Yaşar Sarı-Memleket