En az gelişmiş ülkelerin gönül köprüsü "Teknoloji Bankası" olacak

En az gelişmiş ülkelerin gönül köprüsü "Teknoloji Bankası" olacak

En az gelişmiş ülkelere teknolojik yardım sağlamak adına dünyada ilk olma özelliğine sahip Teknoloji Bankası, en az gelişmiş ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasında köprü görevi üstlenecek- TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Ko

TBMM (AA) - İSMAİL ÇİMEN - En az gelişmiş ülkelere teknolojik destekte bulunmak amacıyla faaliyet yürütmeye hazırlanan, dünyada ilk olma özelliğine sahip Teknoloji Bankası, en az gelişmiş ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasında köprü görevi üstlenecek.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, BM bünyesinde kurulacak Teknoloji Bankası'nın kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin, AA muhabirine değerlendirme bulundu.

Dünya genelinde 21'i İslam ülkesi olmak üzere 47 en az gelişmiş ülkenin bulunduğunu belirten Altunyaldız, bu ülkelerde bir milyarın üzerinde insanın yaşadığını ve bu nüfusun yüzde 62'sinin hala elektriğe ulaşım imkanının bulunmadığına dikkati çekti.

Söz konusu ülkelere insani yardımın yanı sıra orta ve uzun vadede kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için bir kabiliyet geliştirmeleri adına destek olunması gerektiğini aktaran Altunyaldız, bu amaçla Türkiye'nin, dünyanın hiçbir ülkesinin göstermediği fedakarlık ve duyarlılıkla destek verdiğini ve bu desteklerin de yılda 6.5 milyar doları bulduğunu anlattı.

İstanbul'da, 2011 yılında yapılan BM'nin En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, en az gelişmiş ülkelere yönelik Türkiye'nin bakışını ve vizyonunu dile getirdiğini anımsatan Altunyaldız, Erdoğan'ın önerisi üzerine bu ülkelere teknoloji yardımında bulunulmasının önünün açıldığını vurguladı.

Erdoğan'ın, en az gelişmiş ülkelerle gelişmiş ülkeler arasında köprü görevi üstlenecek bir kuruluşun hayata geçirilmesi önerisinin 2016 yılında BM tarafından kabul edildiğini, imzalanan anlaşma çerçevesinde Türkiye'nin ev sahipliğinde bir teknoloji bankası kurulmasına karar verildiğine değinen Altunyaldız, "İstanbul'da gerçekleşen konferans sırasında Türkiye bu en az gelişmiş ülkelere yıllık 200 milyon dolar destek vermeyi de taahhüt etmişti. Süreç içerisinde Türkiye bu rakamı 300 milyon dolar olarak revize etti ve son 5 yılda söz konusu ülkelere çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla toplam 1.5 milyar dolar destekte bulundu." dedi.

Altunyaldız, Türkiye'nin ev sahipliğinde Gebze'de kurulacak Teknoloji Bankası'nın BM'nin bir organı olacağını aktararak, bankanın nisan ya da mayıs ayında BM Genel Sekreterinin de katılımıyla açılışının yapılmasının planlandığını belirtti.

Bankanın faaliyete geçmesi için oluşturulan güven fonuna Türkiye olarak taahhütler çerçevesinde 2017 yılında 2 milyon dolar aktarıldığına işaret eden Altunyaldız, Türkiye'nin taahhüdünün 5 yılık süre zarfında toplam 10 milyon doları kapsadığını ifade etti.

Altunyaldız, her ülke ve uluslararası kuruluşun bu fona destek sağlayabileceğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hayata tutunamayan, umutsuzluk içinde çırpınan, gelecekten beklentisi kalmamış bireylerin meselesi, sadece o bireyleri değil, hepimizi, insanlığın topyekun akıbetini de ilgilendirmektedir. Bu noktadan bakıldığında BM üyesi gelişmiş ülkelerin, en az gelişmiş ülkelerin teknik kapasitesinin geliştirilmesi hususlarında Türkiye kadar hevesli olmadığını görmekteyiz. Biz hem ev sahipliği yapıyor, hem fona hibe sağlıyor hem de bankanın mefruşat ve tefrişatı için 500 bin dolar civarında bir harcamayı göğüslüyoruz. Öte yandan tekerin dönmesi için ilgili kurumlardan insan kapasitesi desteği alıyoruz. Türkiye olarak ev sahipliğinin gerektirdiği her türlü mali, teknik ve insan donanımı hizmete amade kılıyoruz. Türkiye olarak küresel ölçekte sesini duyurmakta güçlük çeken birçok yoksul ülkenin sesi olmayı kendimize görev biliyoruz. Burada amaç bahse konu bir milyar insanın ağır ağır gelişmesine destek olmak."

- Yardımlar için en güvenilir kanal Teknoloji Bankası olacak

Ziya Altunyaldız, dünyada başta Microsoft şirketinin kurucusu Bill Gates'in sahibi olduğu "Global Good" olmak üzere değişik kuruluş ve vakıfların var olduğunu ve bu kuruluşların belli başlı ülkelere yardım yapmak istediğini söyledi.

Bu kuruluşların doğru çözüm ortağı bulmakta zorlandığını anlatan Altunyaldız, BM'nin bir organı olan Teknoloji Bankasının bu noktada söz konusu vakıf ve kuruluşlara kanal vazifesi göreceğini bildirdi.

Teknoloji Bankasının, teknoloji ve teknik kapasiteyi artırmaya dönük kuruluşlara da aracılık edeceğini vurgulayan Altunyaldız, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, tarihten bugüne taşımış olduğu insanlığa yardım ve paylaşım misyonu, bu kapsamda da kendisini göstermiş olacak. Yapılan yardımlarla tüm dünyaya bu noktada öncülük de yapmış olacağız. Bölgede insanlığın duyarlılığını gerektiren alanda inisiyatif alarak sorunların giderilmesine ülkemiz ön ayak olmuş olacak. Bu boyutuyla da yapılmak istenen iş son derece kıymetli."

Altunyaldız, Teknoloji Bankası fonuna Bangladeş, Sudan ve Norveç'in de cüzi miktarlarda katkılarının olduğunu, gelişmiş ülkelerden henüz bir adım atılmadığını ifade etti.

Türkiye'nin duyarlılığıyla en az gelişmiş ülkelerin teknik kapasitelerinin geliştirilmesi adına yürütülen çalışmaların diğer ülkeleri de tetiklemesini umduğunu vurgulayan Altunyaldız, gelişmiş ülkelerden bu yardımı beklemenin tüm insanlığın hakkı olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :