• BIST 108.392
  • Altın 143,183
  • Dolar 3,5328
  • Euro 4,1224
  • Konya 24 °C
  • MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin yeni iddianame kabul edildi
  • ''FETÖ'cülerin yeni üssü Latin Amerika''
  • TRT'den  FETÖ açıklaması
  • MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin yeni iddianame kabul edildi
  • ''FETÖ'cülerin yeni üssü Latin Amerika''
  • TRT'den  FETÖ açıklaması

Emziren Anneler İçin Anne Sütü Artıran Besinler

Ayşe Duran

Bebeğin sağlıklı Dünya'ya gelmesi için hamilelikte beslenme ne kadar çok önemli ise, emzikli dönemde de hem bebeğin yeterli gereksinimin karşılanması hem de annenin sağlığı için çok önemlidir. Bu dönemde anne, beslenmesine hamilelik döneminde olduğu gibi çok daha dikkatli olmalıdır. Çünkü anne ne yer, içerse bebekte onlardan faydalanacaktır. Emzikli dönemde sütün verimliliğini artırmak, bebeğin büyüme-gelişmesini sağlamak ve annenin yeterli vitamin-mineral, protein, karbonhidrat, yağ alabilmesi için günlük 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün yapması uygun olur. İyi beslenen annelerin sütlerinin kötü beslenen annelerin sütlerinden vitamince daha zengin olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. 

 

Sağlıklı bir anne günde ortalama 700–800 mililitre süt salgılar. Emziren annenin yeterli süt salgılayabilmesi için günde, normal gereksinimine ek olarak yaklaşık 700 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 200'ü ise gebelikte kazanılan besin depolarından karşılanır. Bu durum gebelik süresince kazanılan ağırlığın kaybedilmesinde büyük etkendir. Eğer anne, günlük alması gereken fazladan 500 kalori yerine daha çok alırsa kilo problemi yaşanır. Emzirme annenin vücudunun tekrar gebelik öncesi görüntüye dönmesine yardımcı olur. Emzirmek uterusun kasılmasını uyarır, küçülmesini sağlar, annenin karın bölgesi daha hızlı bir şekilde biçime girer. Emzirirken düzenli ağırlık kaybı görülürken anne sütünün üretimi etkilenmez.

 

Anne Sütünü 12  Adımda Artırın 

 

1) Bebek doğar doğmaz, ilk 30 dk içinde emzirin 

2Günde 2.5-3 litre arası sıvı tüketimine dikkat edin 

3) ( n–3 ) yağ asitlerinden zengin su ürünleri tüketiminin artırılması anne sütünün bu yağ asitleri içeriğini arttırmaktadır. Özelikle balık, protein değeri bakımından ve omega–3 içeriği bakımından zengin bir besindir ve bu dönemde tüketimine ağırlık verilmelidir. Hafta da en az 2 gün ortalama 200 gram fırında ya da buğulama balık tüketilmelidir. 

4) Kalsiyumdan zengin olan anne sütünden sonra en iyi protein kaynağı olan yumurtayı her gün kahvaltı da tüketilmelidir 

5) İkindi ve kuşluk öğünlerinde, frenk kimyonu, rezene, roybos, tarçın çaylarından günde maksimum 2 fincan tüketebilirsiniz.

6) Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz, kıvırcık gibi taze sebzeler ve portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin alınması demir emilimini artırır.

7)Kalori değerini yükselten kızartma ve kavurma türü besinlerden uzak durulmalı, genellikle besinleri pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında ya da ızgara yöntemi kullanılmalıdır.

8)Et, tavuk, balık, yumurta, karaciğer, dalak böbrek gibi sakatatlar, ceviz, badem gibi kuruyemişler, üzüm, kayısı, erik, pestil gibi vb kurutulmuş meyveler, kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb kuru baklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin yiyeceklerdir. Demir eksikliği emziklilik dönemlerinde sık karşılaşılan bir sorundur. Anne sütüyle bebeğe geçen demir bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması açısından önemlidir. Günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır. 

9)Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketmeye özen gösterin

10)Vitamin ve minerallerin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzeleri her öğünde düzenli olarak tüketin.
11)Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi ( dayanıklılığını arttırmak amacı ile eklenen) içeren besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durun.
12)Mutlaka iyotlu tuz kullanın çünkü ana rahmindeki bebeğin gelişiminde önemli olan, yetersizliği zeka geriliğine neden olan iyot, doğal besinlerle alınamaz.

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
sevda sönmez
13 Haziran 2016 Pazartesi 14:14
14:14
Merhaba bunlara ek olarak naturpy firmasının ürettiği naturpy milk tea önerebilirim tamamen doğal ve katkısız kullanıyorum ve çok memnunum çok güzel bir bitki çayı
78.187.92.234
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim