Emniyette "paralel yapı" operasyonu

Emniyette "paralel yapı" operasyonu

Operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin avukatları, gözaltı süresinin sona erdiğini öne sürerek, müvekkillerinin serbest bırakılması gerektiğini savundu

İSTANBUL (AA) - Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin "casusluk" ve ''yasa dışı dinleme'' ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin avukatları, gözaltı süresinin sona erdiğini öne sürerek, müvekkillerinin serbest bırakılması gerektiğini savundu. 

''Casusluk'' soruşturması kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 75 şüphelinin avukatları, adliye önünde açıklamada bulundu.

Grup adına açıklama yapan avukat Ömer Turanlı, Terör Şube'de gözaltına alınan 75 kişiyle ilgili gözaltı kararının 25 Temmuz 2014 saat 01.30'dan 26 Temmuz 2014 saat 01.30'a kadar olduğunu söyledi.

Turanlı, ''CMK'ya göre mevcut şüpheliler hakkında müspet ya da menfi bir karar verilmesi gerekiyor. Eğer verilmezse saat 01.30 itibariyle bu şahıslar hakkında direkt tahliye kararı verilmesi lazım. Kanunun amir hükmü budur. Saat 02.00'yi geçiyor. Biz bu durumu savcı beye izah ettik. Bu durumu tutanak haline aldık. Savcı beye tutanağımızı verdik. Bir an önce arkadaşlarımızın gözaltı kararlarının kaldırılmasını talep ettik'' diye konuştu.

Avukat Turanlı, özgürlüğün bir dakika bile olsa kısıtlanamayacağını belirterek, tahliyeye ilişkin Sulh Ceza Mahkemesi'ne müracaat ettiklerini, tahliye kararı çıkmazsa bu durumu Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na taşıyacaklarını söyledi.

Söz konusu gözaltı sürelerinin dolduğu iddia edilen ''casusluk'' soruşturmasında savcılık, gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 75 şüpheliden 49'unu tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk ederken, 26 kişinin serbest bırakılmasına karar vermişti.

Hem ''casusluk'' hem de ''yasa dışı dinleme'' iddialarına ilişkin tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 66 şüpheli, Nöbetçi 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde ifade vermeye başladı. 

Bu arada, serbest bırakılan 26 kişi, adliye çıkışında sevinçle ve sloganlarla karşılandı.

Serbest bırakılanlardan Ramazan Alay, ''İfade vermeyen bazı arkadaşlar var. Malum usulsüz gözaltılar yapıldığı için ve gözaltı süresi geçtiği için bazı arkadaşlar ifadesi alınmadan mahkemeye sevk edildi" ifadelerini kullandı. 

 

- Atayün, rahatsızlandı

 

Öte yandan, emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin "casusluk" soruşturması kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen eski İstanbul TEM Şube Müdürü Yurt Atayün, rahatsızlanması üzerine Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Astım rahatsızlığı olduğu belirtilen Atayün, buradaki doktor kontrolünün ardından İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı