"Emniyet Genel Müdürlüğünde usulsüz yapılanma" davası

"Emniyet Genel Müdürlüğünde usulsüz yapılanma" davası

Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, bu personelin atanması için amirleri yanılttıkları" iddialarıyla 12 emniyet görevlisinin "görevi kötüye kullanmak"

ANKARA (AA) - "Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, bu personelin atanması için amirleri yanılttıkları" iddialarıyla 12 emniyet görevlisinin yargılanmasına başlandı.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar ve avukatları katıldı.

Sanık avukatlarından Hakan Yıldız, davaya dayanak gösterilen müfettiş raporunu görmediklerini, soruşturma aşamasında savunmalarını tam olarak yapamadıklarını, bu nedenle iddianamenin iadesini istediklerini söyledi. 

Sanıklar da avukatlarının beyanlarına katıldıklarını bildirdiler.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Yılmaz, talep konusunda takdiri mahkemeye bıraktı. Mahkeme heyeti, iddianamenin iadesine ilişkin talebi reddetti. 

Sanıkların avukatları, 11 sanığın "görevi kötüye kullanma", diğer sanık İlyas Özgentürk'ün ise maddi hata nedeniyle "resmi belgede sahtecilik" suçundan yargılandığını belirterek, bunun düzeltilmesini ve sanıkların "asliye ceza mahkemesinde" yargılanmasını talep etti. 

Bu taleple ilgili görüşü sorulan Savcı Yılmaz, sanıklardan Özgentürk'ün resmi belgede sahtecilik suçu nedeniyle dosyanın ağır ceza mahkemesine geldiğini, diğer sanıkların sahtecilik eylemine iştirak ettiklerine ilişkin iddianamede bir bulgu bulunmadığını belirtti.

Bu nedenle, sanık Özgentürk'ün sahtecilik suçundan bu mahkemede yargılanmasınının sürdürülmesine karar verilmesini isteyen Savcı Yılmaz, diğer sanıklar hakkındaki görevi kötüye kullanma eylemleri sebebiyle dosyanın asliye ceza mahkemesine gönderilmesine karar verilmesini talep etti. 

-Görevsizlik talebi reddedildi 

Mahkeme heyeti, "görevi kötüye kullanma" suçunun asliye ceza mahkemesinin görev alanında kaldığını, ancak maddi gerçekliğin sağlıklı şekilde ortaya konulması açısından birlikte yargılama yapılmasında yarar bulunduğunu vurguladı. 

Heyet "görevi kötüye kullanma" suçu yönünden dava açılan Özgentürk'e atılı "resmi belgede sahtecilik" eyleminin ağır ceza mahkemesinin görev alanında kalması nedeniyle görevsizlik yönündeki itirazlara ve iddia makamının bu yöndeki talebinin reddine karar verdi. 

Sanık avukatlarından Yıldız, davaya dayanak gösterilen bazı bilgi ve belgeleri görmediklerini belirterek, savunmaya geçmeden önce dosyadaki belgelere bakmak için süre istedi. Diğer sanık avukatları ve sanıklar da savunma yapmadan önce süre talebinde bulundu. 

Mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarının savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı erteledi. 

-İddianame

İddianamede, 12 emniyet görevlisinin, "Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, personel atanması için amirleri yanılttıkları" savunuluyor. 

Sanıklar Fatih İnalkaç, Mehmet Demircioğlu, Ferhat Altın, Selami Açıkgöz, Mustafa Reşat Tekinbaş, Ahmet Duran Bitmez, Nebi Çetinkaya, Abdulkadir Karaturna, İlyas Özgentürk, Ahmet Ekici, Fatih Dikici ve Murat Taşdemir'in "görevi kötüye kullanmak", Özgentürk'ün ayrıca "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan cezalandırılması isteniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı