"Emniyet Genel Müdür Yardımcılarına kumpas" davası

"Emniyet Genel Müdür Yardımcılarına kumpas" davası

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcılarından Gülcü ile Uzunkaya'ya kumpas kurduğu öne sürülen FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturmada kapsamında açılan davada bazı sanıklar savunma yaparken, 7 tanığın ifadesine başvuruldu- Mahkeme, tutuksuz yargılanan bir

İZMİR (AA) - Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcılarından Mustafa Gülcü ile halen İzmir Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Celal Uzunkaya'ya kumpas kurduğu öne sürülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan davada, bazı sanıklar savunmalarını yaparken, 7 tanık ifade verdi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt altına alınan duruşmada, Eski İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü Mustafa Çil'in savunması alındı.

Tutuklu sanık Çil, soruşturma esnasında Uzunkaya ve Gülcü'nün hedeflerinde olmadığını, isimlerinin geçmediğini belirterek dosyada şüpheli olan ve daha sonra hayatını kaybeden İrfan Erbarıştıran'ın, Uzunkaya ve Gülcü'ye yönelik suçlamalar yönelttiğini, soruşturma başladıktan sonra iki ismin dosyaya dahil edildiğini 2 ay sonra öğrendiğini ifade etti.

Soruşturmayı yürüten savcının talimatıyla hareket ettiğini, sıralı amirlerin verdiği emirler doğrultusunda işlemler yaptığını ileri süren Çil, hukuk dışı bir işlem gerçekleştirmediğini, altında imzası bulunan belgelerin rutin belgeler olduğunu ve suçlamaları kabul etmediğini aktardı.

Çil, iddia makamının "Fetullah Gülen'le ilgili olarak bir CD'den bahsediliyor, bununla ilgili bilgi sahibi misin?" sorusuna "Böyle bir CD'den haberim yok, iddianame hazırlandıktan sonra bilgi sahibi oldum" şeklinde cevap verdi.

Tutuksuz sanıklardan Fevzi E, yaptığı savunmada, soruşturmaya sonradan dahil olduğu için Uzunkaya ve Gülcü'nün soruşturmaya nasıl eklendikleri konusunda bilgi sahibi olmadığını ifade ederek, eli kanlı terör örgütü FETÖ ile anılmaktan utanç duyduğunu söyledi.

Tanık olarak dinlenen F. Y, o dönem polis memuru olması nedeniyle soruşturma dosyasıyla ilgili olarak ayrıntılı bir şekilde bilgi sahibi olmadığını dile getirerek, Uzunkaya ve Gülcü'nün telefonlarının dinlemesi esnasında önemli gördüğü unsurları amirlerine ilettiğini, onların talimatları doğrultusunda görüşmelerin tapelere dönüşümünü sağladıklarını dile getirdi.

- "Toplantılara, "Ahmet" diye bildiğimiz bir sivil imam katılıyordu"

F. Y, duruşma salonundaki bazı sanıklarla FETÖ'nün sohbetlerine katıldığını, bazı sanıkların sohbetlerde vaaz verdiğini iddia ederek, "Bazı sanıkların da katıldığı sohbetlerde zaman zaman Fetullah Gülen'in kitapları okunur, hizmet hareketi ve Gülen'in ulviyeti konusunda konuşmalar geçerdi. Ara ara elden olmak üzere maddi yardımlar toplanan sohbetlere katılanların amirler tarafından kollandığına dair duyumlar alıyordum. Bu toplantılara katılanların, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde (KOM) görevde yükseldiklerine dair izlenimim oldu. Ayrıca toplantılara, öğretmen olduğunu söyleyen 'Ahmet' diye bildiğimiz bir sivil imam katılıyordu." dedi.

Tanık G.B.Ö. ise, verdiği ifadede, İrfan Erbarıştıran'a ait olduğu söylenen 2 hard diskin adli kopyasının alınması görevi kendisine ait olmasına rağmen, bu görevin kendisinden alınarak İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli bir polis memura verildiğini, yaklaşık 2 gün sonra yine bu görevin kendisine verildiğini ve hard disklerin kopyalama işlemini gerçekleştirdiğini aktararak, olayın üzerinden 7 yıl geçmesine karşın neden bu görevin ilk başta kendisinden alındığına dair şüphesinin devam ettiğini mahkeme heyetine iletti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz yargılanan sanıklardan Mehmet Emin Çakıcı'nın tutuklanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon ve iddianame

İzmir Başsavcıvekili Okan Bato tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında, 2009'da dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcılarından Mustafa Gülcü ile halen İzmir Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Celal Uzunkaya hakkındaki "suç örgütüne yardım soruşturmasında kumpas" iddiaları doğrultusunda 31 Mart'ta eş zamanlı olarak operasyon gerçekleştirilmişti. Operasyonda, "FETÖ/PDY üyesi oldukları, örgüt adına faaliyet yürüttükleri, soruşturmayı yönlendirme adına deliller uydurdukları" iddiasıyla aralarında bazı emniyet mensuplarının da bulunduğu 27 kişi gözaltına alınmış, mahkemeye sevk edilen 6 kişi tutuklanmıştı.

KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla takibe aldıkları gruba yönelik 2009'da operasyon gerçekleştirmiş, grubun elebaşısı olduğu iddia edilen İrfan Erbarıştıran ile 4 kişiyi gözaltına almış, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Gülcü ve Uzunkaya da operasyon kapsamında ifade vermişti. 7 kişi hakkında hazırlanan ve 10. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede, ''Suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamalarıyla Uzunkaya ve Gülcü'nün 6'şar yıl hapsi istenmişti.

Kararnameyle ''başka bir göreve atanmak üzere'' Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alınan Uzunkaya ve Gülcü'ye yargılama sonunda verilen 3 ay 10 gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozulmuş, iki müdür, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görev yürüten özel yetkili mahkemelerin kaldırılması sonrası 11. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar hakim karşısına çıkarak beraat etmişti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Bato tarafından hazırlanan iddianamede, 26 sanık hakkında "terör örgütü üyesi olma", "terör örgütü kurma ve yönetme", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "iftira" ve "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme" suçlamaları yöneltildi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :