Emlakçılar Güvenlikte Sınıfta Kaldı

Emlakçılar Güvenlikte Sınıfta Kaldı

Kiralık evlere yönelik düzenlemeler kapsamında yer alan Konut Kiralamaları Takip ve İzleme Sistemine Konya’daki emlakçı esnafı tarafından ilgi gösterilmediği ortaya çıktı.

Son zamanlarda artan günlük kiralık evler yönünde yapılan düzenlemeler kapsamında Maliye Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte ‘Konut Kiralamaları Takip ve İzleme Sistemi’ oluşturuldu. Tüm emlakçıların kullanabileceği bu sistem Türkiye’nin pek çok ilinde kullanılırken Konya’da ise bu oranın neredeyse yüzde bir olduğu ortaya çıktı. Özellikle terör örgütleri ve fuhuş çeteleri tarafından tercih edilen günlük kiralık daireler, bu sistem sayesinde kontrol altında oluyor.

KONYA’DA TAKİP SİSTEMİ KULLANILMIYOR 

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay’ın gazetemize yapılan açıklamada, Konut Kiralamaları Takip ve İzleme Sisteminin Konya’da neredeyse yok denecek kadar az kullanıldığını söyledi. Konut Kiralamaları Takip ve İzleme Sistemi, sahil şehirlerinde çok yaygın olduğunu ve neredeyse her emlakçıda kullanıldığını sözlerine ekleyen Altınay; “Konya’da bu sistem yetirince yaygınlaşmadı. Bu sistemin yaygınlaştırılması için çalışmalarımız sürüyor. Konya’da günlük kiracı talebi az olsa da bu sistemin her emlakçıda bulunması gerekiyor” dedi.

KİRACININ KİM OLDUĞU ORTAYA ÇIKIYOR

Sistemin detaylarını anlatan Altınay, Kiracı takip sistemlerinin sadece günlük kiracılar için değil yıllık kiracılar içinde kullanıldığını ifade etti. Emniyet Müdürlüğü ile ortak yapılan çalışmanın herkes için güven getirdiğini dile getiren Altınay ‘Kiracı takip sistemi’ sistemini şöyle anlattı; “Otellerde ve Rent a car şirketlerini kullandığı emniyet takip sistemlerinin bir benzeri kiracılar içinde kuruldu. Kiracı takip sistemine her emlakçı esnafı, Emniyet müdürlüne 800 lira karşılığında yükletebiliyor. Tek seferlik sistem yüklemesi yıllarca kullanılıyor. Bu sistemde ister günlük kiracı olsun isterse yıllık kiracı olsun, evi kiralayan kişinin tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Ayrıca kiracının kimlik numarası sisteme girildiğinde, kişinin adli sicil kaydına da ulaşılıyor. Yabancı kiracıların kim olduğunu da sorgulayan sistem, sonradan doğabilecek mağduriyetlerin de önüne geçilmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.

BİLGİLER ANINDA EMNİYETE DÜŞÜYOR

Konut Kiralamaları Takip ve İzleme Sistemi ile ilanı verilen yerlerin tapu ve vergi bilgileri anlık olarak görülebiliyor. Bilgilerde uyuşmazlık yaşanması halinde emniyet birimleri o bölgeye operasyon düzenleyecek. Ayrıca hem Maliye hem de emniyet birimleri sahaya inerek denetimde bulunacak. Bunların yanında daire kiralayan kişilerin bilgilerini anında emniyet müdürlüğü birimlerince ulaşılabiliyor. Kiracının, tapu ve vergi kayıtları elektronik ortamda alınıyor ve yetkili kurumlara kişinin tüm bilgileri bildiriliyor.

TERÖRİSTLER KULLANIYOR

Konya, terör örgütleri tarafından saklanma yeri olarak kullanılan illerin başında geliyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında DAEŞ terör örgütü mensuplarının Meram Dutlukır mevkisinde bir kiralık evde saklandıkları ortaya çıkmıştı. Dörthokka Caddesi üzerindeki DAEŞ Hücre evine yapılan baskında çatışma çıkmış ve 5 DAEŞ mensubu terörist etkisiz hale gelmişti.  31 Aralık gecesi Reina gece kulübüne yapılan baskında da 38 kişi hayatını kaybetmişti. Reina saldırısını yapan Abdülgadir Masharipov isimli Özbek vatandaş, saldırıdan önce Konya Bosna Hersek Mahallesinde bir dairede konaklamış ve saldırının planlarını burada yapmıştı.

Servet R. Çolak – Memleket