Emine bebeğe karaciğer müjdesi, umutların bittiği anda geldi

Emine bebeğe karaciğer müjdesi, umutların bittiği anda geldi

Doğuştan karaciğer yetmezliği olan ve bir yıl önce annesinden nakledilen karaciğeri, vücudu kabul etmeyen 2,5 yaşındaki Emine bebek, uygun karaciğerin bulunmasıyla yaşama tutundu- Operasyonu gerçekleştirilen Prof. Dr. Polat:- "İlk naklinden 7 ay sonra baş

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Doğuştan karaciğer yetmezliği bulunan ve bir yıl önce annesinden nakledilen karaciğeri vücudu kabul etmeyen 2,5 yaşındaki Emine bebek, uygun karaciğerin bulunmasıyla yaşama tutundu.

Muayene için geldikleri İstanbul'dan Adana'ya giden aile, henüz evlerine ulaşmadan yoldayken çocuklarına uygun karaciğerin bulunduğu haberini alınca ilk uçakla İstanbul'a döndü. 2,5 yaşındaki bebek Emine Karlılar'a, Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat ve ekibi tarafından en nakil gerçekleştirildi.

Anne Ayşe Karlılar, ikinci çocukları Emine'nin 6 aylık olduğunda kilo almamaya başladığını ve gün içinde sık sık kustuğunu belirterek, şikayetlerin artması üzerine doktora gittiklerini söyledi.

Bebeklerine ilk olarak reflü teşhisi konulduğunu ancak tedavinin ardından şikayetlerin düzelmemesi üzerine bir kez daha hekime başvurduklarını anlatan anne Karlılar, muayene ve kapsamlı tetkiklerin ardından bebeklerine karaciğer yetmezliği tanısı konulduğunu belirtti.

- "Kızıma çare olamadım"

Anne Karlılar, tek çarenin organ nakli olduğunun belirtilmesi üzerine nakil izin sürecinin başladığını ifade ederek, "Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat ile temasa geçtik. Yapılan tetkiklerin ardından benim karaciğerimin küçük kızım için uygun olduğu belirlendi. Operasyonla karaciğerimden bir parça kızıma nakledildi ama nakilden sonra yapılan tetkiklerde kızımın küçük vücudu, benim karaciğerimi kabul etmedi. Kızıma, çare olamadım." dedi.

Yaşanan sürecin kendisini yıktığını ifade eden Karlılar, bir yıl önce kızına karaciğeriyle tekrar hayat vermek istediğini belirterek, "Doktorlar ilaçlarla vücudun karaciğeri kabul etmesi için çok uğraştılar ama sonuç değişmedi. Emine'nin vücudu tekrar sararmaya başladı. Eşimin de uyumlu çıkmadı, kardeşlerim dahil kimse verici olmayı kabul etmedi. Kızım gözlerimin önünde erimeye başladı." diye konuştu.

- Umutlar tükenirken karaciğer haberi geldi

Bunun üzerine bebeğinin ismini tekrar Sağlık Bakanlığı organ bekleme listesine yazdırdıklarını anlatan anne Karlılar, ilaçlarla hayatta tutmaya çalıştıkları kızını kontroller için İstanbul'a getirdiklerini ancak bir iyileşme olmamasının üzüntüsüyle tekrar Adana'ya yola çıktıklarında müjdeli haberi aldıklarını söyledi.

Karlılar, şunları kaydetti:

"Emine'nin rutin kontrolleri için bulunduğumuz İstanbul'dan Adana'ya geldik. Uçaktan daha iner inmez telefonlarımız çalıyordu. Bağışlanan bir karaciğerin Emine'ye uyumlu olduğu haberini verdiler. İlk uçakla hemen İstanbul'a döndük. Ümitlerimiz tükenmek üzereydi. Sevinçten ne yapacağımızı bilemedik. Adana-İstanbul arasındaki yolculuk, hayatımın en uzun yoluydu sanki."

İstanbul'a gelir gelmez yeniden tetkik yapıldığını ve kızının bir gün sonra ameliyata alındığını belirten Karlılar, "Hocamız Prof. Dr. Polat ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonla karaciğer, Emine'ye nakledildi. Benim karaciğerimi, kızımın vücudu kabul etmemişti. Bunu da kabul etmez diye çok endişe ettik ama korktuğumuz şükür başımıza gelmedi. Karaciğeri bağışlayan aileye çok teşekkür ediyorum. Bana yavrumu geri verdiler." dedi.

- "Organ bağışı, ümitsiz bekleyişlere cankurtaran simidi oluyor"

Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Polat da, "PFİK denilen metabolik bir karaciğer hastalığı yüzünden Emine'ye ilk karaciğer annesinden alınan parçayla nakledildi. İlerleyen süreçte karaciğeri Emine'nin vücudu kabul etmedi. Yapılan tüm tedavilere rağmen düzelme olmadı. Başka vericisi olmadığı için umutsuz bir sürece girildi. Bu arada kadavra bekleme listesine alındı." diye konuştu.

Bebeğin zaman zaman kliniğe yatırılarak takip edildiğini anlatan Prof. Dr. Polat, "Son olarak Adana'daki evine gönderildikten sonra uygun bir pediatrik kadavra donör çıkınca acilen geri çağırdık. İlk naklinden 7 ay sonra başarılı bir ikinci nakille tekrar hayata 'merhaba' dedi. Organ bağışı, özellikle kadavra bağış bu gibi ümitsiz bekleyişler için cankurtaran simidi olmaktadır." açıklamasında bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :