Emin Çölaşan'ın Sultan 2. Abdülhamit Han'a yönelik ifadeleri "haksız tahrik" kabul edildi

Emin Çölaşan'ın Sultan 2. Abdülhamit Han'a yönelik ifadeleri "haksız tahrik" kabul edildi

Gazeteci Emin Çölaşan'ın "Abdülhamit Gerçekleri" yazısının altına yaptığı yorumda hakaret ettiği gerekçesiyle Gökhan G. adlı kişi hakkında dava açıldı

 Gazeteci Emin Çölaşan'ın "Abdülhamit Gerçekleri" yazısının altına yaptığı yorumda hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan kişi hakkında verilen adli para cezası, yazıdaki Sultan 2. Abdülhamit'e ilişkin ifadeler "haksız tahrik" kabul edilerek indirildi.

Gökhan G. adlı kişi, gazeteci Çölaşan'ın 25 Şubat 2017 tarihli "Abdülhamit Gerçekleri" başlığını taşıyan ve Facebook'ta da paylaşılan yazıya yorum yaptı. Gökhan G. hakkında daha sonra şikayet üzerine "sesli, görüntülü, yazılı iletiyle hakaret" suçundan dava açıldı.

Sanık, Ankara 44. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki savunmasında "Ben milli ve manevi değerlere sahip birisiyim. Müştekinin 'Abdülhamit Gerçekleri' adı altında Facebook'ta paylaşıma açtığı yazısında tarihi gerçeklere aykırı ve Sultan Abdülhamit'i aşağılayıcı tarzda sözler sarf etmesi nedeniyle dava konusu yorumu yaptım. Benim oradaki '... yapmayın' şeklindeki ibarem şahsına yönelik olmayıp, bu zihniyetin algı bozukluğuna yönelik eleştiri mahiyetindeydi." dedi.

Hakim, yargılama sonucunda sanığın suç işlediğine kanaat getirerek, "iletiyle alenen hakaret" suçundan 105 gün karşılığı adli para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Ancak söz konusu yazıdaki 2. Abdülhamit'e ilişkin ifadeleri "haksız tahrik" kabul eden hakim, cezayı önce 78 gün, sanığın duruşmadaki hal ve davranışlarını gözeterek "takdiri indirim" ile 65 gün karşılığı adli para cezasına çarptırdı.

Hakim, sanığın sabıkasız olmasını dikkate alarak hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

GEREKÇELİ KARAR

Mahkemenin gerekçeli kararında, Gökhan G'nin, dava konusu yorumda bulunduğunu kabul ettiği, bu şekilde Çölaşan'a karşı "yazılı iletiyle hakaret" suçundan cezalandırılmasına karar verildiği belirtilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Sanığın milli ve manevi değerlere sahip birisi olduğu, müştekinin 'Abdülhamit Gerçekleri' adı altında Facebook üzerinden paylaşıma açtığı yazısında 'tarihi gerçeklere aykırı ve Sultan Abdülhamit'i aşağılayıcı tarzda sözler sarf etmesi nedeniyle davaya konu yorumu yaptığına ilişkin savunmaları göz önüne alındığında,Türk devletinin ve milletinin ve şanlı tarihinin bir parçası olan Osmanlı İmparatorluğunun 34. padişahı Sultan İkinci Abdülhamit'e yönelik 'korkak vesveseli bir adamdı, padişah kaldığı süre boyunca sarayından sadece cuma günleri namaza gitmek için çıkardı...', 'hiç utanmadan...', 'evet, korkaktı...', 'orduyu ve donanmayı yok eden Abdülhamit savaştan korkardı', 'gerçek bir despottu' şeklindeki söylemlerinin kendisinde yaratmış olduğu haksız tahrik neticesinde hakaret içeren paylaşımları yapmış bulunduğunun kabulüyle TCK'nın 29. maddesi gereğince haksız tahrik hükümleri uygulanmış ve cezasında indirim yapılmıştır."

 

TAKSİM'DE ANIRACAKTI

Emin Çölaşan, TL'den 6 sıfır atılırsa Taksim'de anıracağı yönündeki sözleriyle  hala akıllarda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çölaşan için, "İktidara geldiğimiz ilk günlerde devlet, memurdan, işçiden borç alıyordu. Bütün bu utancı ortadan kaldırdık. Paradan 6 sıfır atıldığında Taksim Meydanı'nda anırırım diyen köşe yazarları vardı. Hala kendisinin anırmasını bekliyoruz" demişti.

Sosyal medyada da, "Emin Çölaşan sözünü tut, Taksim'de anır" paylaşımları yapılmıştı.

 

Etiketler :