Emin Alper kimdir? Venedik'e hangi filmlerle katılıyoruz

Emin Alper kimdir? Venedik'e hangi filmlerle katılıyoruz

Dünyanın en eski film festivallerinden olan ve bu yıl 72. düzenlenecek olan Venedik Uluslararası Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü için yarışacak filmler açıklandı...

1974 yılında Konya’da doğan Emin Alper, Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat ve tarih eğitimi aldıktan sonra, yine Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Modern Türkiye Tarihi üzerine doktora derecesini aldı. Rıfat (2006) ve Mektup (2005) adlı kısa filmleriyle tanınan Emin Alper, ilk uzun metrajlı filmi Tepenin Ardı ile  Berlin Film Festivali'nde Caligari Film Ödülü, Asya Pasifik Film Ödülleri'nde ve İstanbul Film Festivali'nde  En İyi Film olmak üzere 2012 yılında ulusal ve uluslararası alanda 16 ödül aldı.  İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde dersler veren Emin Alper'in sinema ve siyaset üzerine yazıları Tarih ve Toplum, Birikim, Mesele, Altyazı ve Görüntü gibi çeşitli dergilerde yayımlanmıştır.

Filmografi: Tepenin Ardı (2012), Rıfat (2006), Mektup (2005)

ABLUKA ALTIN ARSLAN ADAYI

Venedik Uluslararası Film Festivali'nin programı açıklandı. Nuri Bilge Ceylan'ın da jürisinde yer alacağı ana yarışmada, Emin Alper'in "Abluka" filmi büyük ödül Altın Aslan'a aday gösterildi. Genç yönetmen Senem Tüzen de ilk uzun metrajlı filmi "Ana Yurdu" ile "Geleceğin Aslanı" ödülü için yarışacak. Festivalde "Venedik Klasikleri" adı altında, 18'i restorasyondan geçirilmiş 20 eser arasında, Türkiye'den bir filme de yer verildi. Bu etkinlikte, Yılmaz Güney'in "Umut" adlı filmi sinemaseverlerle buluşturulacak. İngiliz yönetmen Grant Gee'nin Orhan Pamuk'un 2012'de açtığı Masumiyet Müzesi'nden yola çıkarak beyaz perdeye aktardığı "Hatıraların Masumiyeti" de "Venedik Günleri" kapsamında özel bir gösterimle izleyiciye sunulacak.

ABLUKA FİLMİ HAKKINDA

Filmin başrollerinde Mehmet Özgür ve Berkay Ateş yer alırken, onlara yardımcı rollerde Tülin Özen, Müfit Kayacan ve Ozan Akbaba eşlik ediyor. Türkiye’de sonbaharda vizyona girmesi planlanan Emin Alper’in yazıp yönettiği Abluka’da, yoğun bir politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikayesi anlatılıyor.

>