EMD 6. Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Töreni

EMD 6. Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri Töreni

Başbakan Yardımcısı Babacan:

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önümüzdeki 10 yılın büyüme oranlarının, gelişmekte olan ülkeler açısından geçmiş 10 yıla göre biraz daha düşük olacağını belirterek, "Yine de bu düşmüş olan büyüme oranları dahi, gelişmiş ülkelerin çok çok üzerinde olacak. Dinamizm isteyen, 'nereye yatırım yapsam fayda görürüm' diye düşünen yatırımcılara, gelişmekte olan ülkelerin iyi bir adres olduğunu görüyoruz. Türkiye de bu ülkelerin içinde" dedi.

Babacan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen "6. Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri" töreninde yaptığı konuşmada, ekonomi gazeteciliğinin ülke için son derece önemli olduğunu belirtti.

Özellikle Türkiye'nin 1990'lı yıllarda zor dönemlerden geçtiğini hatırlatan Babacan, "Bir krizi başka krizin izlediği dönemleri hatırladığımızda, (ekonomi muhabirleri) kritik dönemlerde önemli hizmetler sundu. Son 11 yıllık dönem Türkiye için iyi bir dönem oldu. Olumlu gelişmelerin, olumsuz gelişmelere göre çok daha fazla olduğu, sabah gazeteleri açtığınızda artık pozitif haberlerle uyandığınız bir dönem oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Özel sektör ve şirket haberlerinin basında giderek daha fazla yer almaya başladığını belirten Babacan, özel sektörü anlatan haberlerin Türkiye adına çok faydalı olduğunu söyledi.

Ekonomide özel sektörün ön planda olması gerektiğini ifade eden Babacan, "Kaynakları özel sektör yatırımları kullanıyorsa, bu kamuya göre ülke kaynakları açısından çok daha verimli bir harcamadır. Özel sektör istihdam oluşturuyor. Ocak 2013'ten 2014 Ocak'a kadar çalışan sayısı 760 bin kişi artmış. Bunun büyük bir ağırlığı özel sektör kaynaklı. Geçen yıla baktığımızda, büyüme rakamları yüzde 4 olarak gerçekleşti. Bütün olumsuzluklara rağmen, çok şükür ekonomimiz yılbaşında öngördüğümüz oranı tutturacak bir büyüme performansı sergiledi" diye konuştu.

Ekonomik büyümeyi özel sektör kaynaklı olarak görmek istediklerini ve ihracatın daha ön planda olması gerektiğini vurgulayan Babacan, "Bunun için geçen yıl ve bu yıl Ocak sonunda yine tedbirler aldık. İç tüketimin kontrollü şekilde büyümesini önemli ölçüde sağlamış durumdayız. Bankaların kredi hacmi artış oranları, istediğimiz bir noktaya doğru gitmeye başladı. Hele hele taksitli kredi kartı bakiyesinde son aylarda 7-8 milyar lira düşüş konusu" ifadelerini kullandı.

Yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde bu tür tedbirler almanın kolay olmadığını ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

"Çok şükür artık belli bir güven noktasına ulaşmış durumdayız. Hamd olsun, iyi bir güven ortamı oluşmuş durumda. Zaten güven olduktan sonra gerisi çok kolaylaşıyor. Yanıbaşımızdaki Avrupa'da 2007-2008'lerden bu yana ciddi bir kriz ve istihdam kaybı var. Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere, piyasaya olağanüstü likidite sağlamış durumda. Buna rağmen büyüme bir türlü gelmiyor. Halk güvenmeyince tüketim konusunda tutuk davranıyor, şirketler güvenmeyin yatırım yapma konusunda tutuk davranıyor. Bunca para ve maliye politikasıyla ekonomiye verilmeye çalışılan ivme, güven unsuru olmayınca gerçekleşmiyor."

- Türkiye'nin G-20 Başkanlığı

Türkiye'nin G-20 Başkanlığını üstleneceğine dikkati çeken Babacan, bunun Türkiye için önem taşıdığını ve hazırlıklarının hızlı şekilde devam ettiğini söyledi.

 

Türkiye için 2015'in özel bir yıl olacağı öngörüsünde bulunan Babacan, şöyle devam etti:

"Dünya ekonomisinin zor dönemlerden geçtiği son 5-6 yıllık dönemde Türkiye, olumlu şekilde ayrıştı. Türkiye'nin performansı, pek çok gelişmiş ülkeye göre daha iyi oldu. Önümüzdeki dönemin gelişmekte olan ülkeler açısından çok da rahat bir dönem olmayacağını vurgulamak istiyorum.

Önümüzdeki 10 yıl büyüme oranları, gelişmekte olan ülkeler açısından geçmiş 10 yıla göre biraz daha düşük olacak. Yine de bu düşmüş olan büyüme oranları dahi, gelişmiş ülkelerin çok çok üzerinde olacak. Hareketlilik, dinamizm isteyen, nereye yatırım yapsam fayda görürüm diye düşünen yatırımcılara, gelişmekte olan ülkelerin iyi bir adres olduğunu görüyoruz. Türkiye de bu ülkelerin içinde."

Babacan, Türkiye'nin yüksek büyüme oranlarını sağlaması ve 2023 hedeflerine ulaşması için reformlara ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu alanda siyasi reformlar, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü gibi konuların "olmazsa olmaz" olduğunu söyledi.

Türkiye için son 11 yılın iyi geçtiğini ve önümüzdeki dönemin de iyi olmasını istediklerini dile getiren Babacan, gelecek dönemde Türkiye'de yeniliklerin devam edeceğini, ekonomi muhabirlerinin temposunun artacağını belirtti.

- AA muhabiri Toğanaş'a ödül

Konuşmaların ardından, EMD'nin başarı ödülleri sahiplerine verildi.

Anadolu Ajansı Ekonomi Muhabiri Tamer Toğanaş, "Alo'ya 30 Boğaz Köprüsü parası gitti" başlıklı haberi ile ajans kategorisinde ödüle layık görüldü. Ödülünü Toğanaş'a, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin verdi. 

Toğanaş, ekonomi muhabirliğinin kendisi için her zaman özel bir yere sahip olduğunu belirterek, ödülü AA Ekonomi Haberleri Editörlüğü adına aldığını söyledi. 

Ekonomi gazeteciliğinde, bir gazetecilik örgütü tarafından verilen ilk ödül olan "Altın Kalem" ödülleri, gazete, dergi, televizyon, radyo, internet gibi herhangi bir yayın organında yayımlanan ekonomi alanındaki haber ve programları kapsıyor.

Bu yıl Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Serpil Yılmaz, Veli Özdemir, Mehmet Ali Balo, Nurten Deliktaş Önel, Özlem Doğaner ve Güliz Demircan Yücel’den oluşan jüri, ödüle aday çalışmaları değerlendirirken, yayınlanan haberin, röportajın, söyleşinin veya programın kamuoyunda tartışılması veya var olan bir süreçte değişikliğe yol açması kriterini dikkate aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı