"Elinin hamuruyla 9 milyon liralık ciroya koşuyor"

"Elinin hamuruyla 9 milyon liralık ciroya koşuyor"

Emekli babasının küçük bir dükkanda başladığı av ve doğa sporları malzemesi satışını, bir marka ve 10 firma distribütörlüğüne kadar büyüten Özlem Özmen, Türkiye'de sektöründeki tek kadın yönetici olarak yeni başarılara imza atmayı planlıyor- Trekking bato

ANKARA (AA) - SEVAL OCAK ADIYAMAN - Emekli babasının küçük bir dükkanda başladığı av ve doğa sporları malzemesi satışını, bir marka ve 10 firma distribütörlüğüne kadar büyüten Özlem Özmen, Türkiye'de sektöründeki tek kadın yönetici olarak yeni başarılara imza atmayı planlıyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Özmen, iş yaşamına ilişkin başarı öyküsünü AA muhabirine anlattı.

Özmen, askeri görevinden emekli olan babasının, Başkent'in bisiklet, motosiklet ve av malzemeleri merkezi konumundaki YİBA Çarşısı'nda 1993 yılında küçük bir dükkanda başladığı av malzemeleri satışını, aradan geçen sürede girişimci ruhuyla büyüterek, doğa sporları malzemeleri pazarında yaklaşık yüzde 20 pay elde etti.

Başlangıçta sadece muhasebe işlerine destek verdiği dükkan için 2001 yılında Almanya'dan trekking batonu ithal eden ve böylece iş hayatına atılan Özmen, şu anda sektöründe dünyaca ünlü 10 firmanın Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor.

Dünyaca ünlü bu markalara yönelik müşteri öneri ve şikayetlerinden yola çıkarak kendi markasını oluşturan Özmen'in, kardeşinin de desteğiyle 2010 yılında tescillenen markası Evolite, Türkiye'deki doğa sporu tutkunlarına kaliteli ve ucuz malzeme sunuyor.

Tayvan, Türkiye ve Çin'de uyku tulumundan çadıra, mattan polara birçok malzemeyi üreten markasını da bünyesinde bulunduran Bahriyeli Doğa Sporları'nın bundan sonraki hedefinin ihracat olduğunu vurgulayan Özmen, şu anda İsveç, Almanya, Kanada, ABD, İtalya, İspanya, Çin, Tayvan ve Kore'den firmalarla çalışıyor.

- Sektördeki tek kadın patron

Şirketinin, Türkiye'de doğa sporları malzemeleri sektörünün yüzde 20'sine sahip olduğunu vurgulayan Özmen, "Oldukça büyük, arkası güçlü grup firmaları da var ülkemizde. Biz yüzde 20'sinde varız. Bu oldukça iyi bir başarı. Türkiye'de bu sektörde ve bu konumda tek kadın benim. Hep erkeklerle çalışıyoruz. Mağazalarda, başka konumlarda birçok kadın var ama bu noktada bulunan tek kadın benim" diye konuştu.

Pazarda oldukça iyi bir yer edinen markasının, bütün outdoor mağazaları ile AVM'lerdeki zincir mağazalarında satışa sunulduğunu bildiren Özmen, "Markamızı büyütmek istiyoruz. Bunlar için Türkiye üretimlerimiz var. Tekstil üretimimizi Türkiye'de, daha teknik malzemeleri çadır gibi uyku tulumu ve sırt çantalarını Çin'de, Tayvan'da ürettiriyoruz. Onları bir marka olup, aynen distribütörü olduğum markalar gibi başka ülkelere ihraç etmek istiyorum. Markalaşmak istiyorum. Distribütörü olduğumuz, Türkiye'de bulunan, birçok insanın kullandığı markalar da aynı bu yollardan geçerek bu noktalara geldiler. Her şeyin bir başlangıcı olur" ifadelerini kullandı.

Şirketinin hedefleri konusunda da Özmen, "YİBA Çarşısı'ndan OSTİM'e 2014 yılında geldik. 2014 yılında son ciromuzu ikiye katlamıştık. 2015 ile 2016 yılı başına kadar neredeyse yüzde 30-35 büyüme sağladık. 2016 yılı sonu için hedefim 9 milyon lira. İnşallah olur" dedi.

- Oğlu izci, kendisi zirveye tırmanıyor

İthal ettiği ve ürettiği ürünleri yaklaşık 7 yıldır her hafta sonu gerçekleştirdiği tırmanış veya yürüyüşlerde kullandığını anlatan Özmen, "Bütün dağlardan dönerken çok keyifli, enerjinizi almış şekilde dönüyorsunuz. Hepsi bence güzel. En son Ilgaz'da gece 12'de başlayan tırmanışı sabah 7'de zirvede tamamladık. Eksi 15 derecedeki yürüyüşün son noktalarında şikayet etmeme rağmen zirvede her şeyi unutup, büyük keyif alıyor insan" şeklinde konuştu.

12 yaşındaki oğlunun izci olduğunu belirten Özmen, onun da doğada bulunmaktan keyif aldığını belirtti. Şehirde monoton bir yaşam tarzının görüldüğüne dikkat çeken Özmen, "İnsanlar haftasonları sadece AVM'ye gidiyorlar" eleştirisinde bulunarak, doğada vakit geçirilmesini önerdi.

Sektörde 16 yıldır çalıştığını ve ailesinin desteği sayesinde kadın olarak zorluk yaşamadığını vurgulayan Özmen, rakibi olan erkek yöneticilerin birçok teknik konuyu kendisine danıştıklarını söyledi. Özmen, rakipleri tarafından kadın olarak koruyup kollandığını, bu sayede iyi ilişkilere sahip olduğunu da ifade etti.

Kadınlara sadece evlerinde oturmamalarını, iş hayatında da yer almalarını tavsiye eden Özmen, "Kadınlar, erkeklerden gerçekten daha yaratıcı, detayları daha çok gördükleri için daha başarılı olabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

"Elinin hamuruyla 9 milyon liralık ciroya koşuyor"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :