Elektronik Ticareti Düzenleyen Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurul'da

Elektronik Ticareti Düzenleyen Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurul'da

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurul'da, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine devam ediliyor.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler sırasında grubu adına söz alan CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, dünya nüfusunun yüzde 39'unun internet kullandığını, bu rakamın 2.8 milyar insana tekabül ettiğini söyledi.

Türkiye'de internetin üzerinde "dijital okur-yazarlık" problemleri bulunduğunu ifade eden Aksünger, "Eğer bu problemi halledemezsek yasakla, sopayla, onunla bununla insanları internet mecrası üzerinde herhangi bir şekilde eğitemeyiz. Böyle bir şey yok. Elinizde bir sopa, internette kimin ne yaptığına bakar bir halde bu ülkeyi götürmeye çalışırsanız orada ne elektronik ticaretin gelişmesini ne de insani gelişmişlik bekleyebilirsiniz" dedi.

HDP Grubu adına Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da elektronik ortamda ticaret yapan şirketlerin iyi bir şekilde denetiminin gerektiğini söyledi. Kaplan, "Bu kanunda bin liradan 5 bin liraya kadar caydırıcı bir hüküm var. Caydırmaz. 500 tanesini dolandırır. 500 tanesini dolandırdığı zaman üstüne bahşiş kalır o kadar ceza. Bu işin cezai bir de caydırıcılığı olması lazım" diye konuştu.

Kaplan, bu alanın güçlendirilmesinin bireylerin tüketim hakları açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

MHP Grubu adına da Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, tasarıda etki analizi bulunmadığına işaret ederek, "Ticarete ve ekonomiye etkisinin ne olacağına dair bir bilgi bulunmamaktadır. AB direktifleri çerçevesinde hazırlanmış bir tasarıdır. Hükümet bu işin ihtiyaç olduğunun farkında bile değildir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin tasarıyla irtibatı bu tasarıda görülmemiştir" şeklinde konuştu.

Ayhan, bu kanun tasarısının çalışıldığı 2011'den  bugüne elektronik ticaret alanında çok önemli gelişmeler olduğuna, elektronik ticaretin ulaştığı ticaret hacmi ve çok yönlü dinamik yapısıyla önemli bir sektör haline geldiğine dikkati çekti.

- "Kendimi sınıf başkanı gibi hissediyorum" -

Bu arada Meclis Başkanvekili Meral Akşener, Aksünger'in konuşmasına başlamadan önce Genel Kurulu ses ve uğultu nedeniyle uyardı.

Aksünger'in, "Sayın Başkanım, sizi dinlemiyorlar, o yüzden bence tekrar bakarsanız dinlemediklerini göreceksiniz" ifadesi üzerine Akşener, gülerek, "Ben uyardım, yani yerimden kalkıp, elime de sopayı alıp inemeyeceğime göre. Yani herkes akil baliğ olmuş insanlardan oluşuyor. Dolayısıyla bu kadar. Kendimi sınıf başkanı gibi hissediyorum" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı