Elektrikte kayıp kaçak OECD ortalamasının altına indi

Elektrikte kayıp kaçak OECD ortalamasının altına indi

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir:- "18 elektrik dağıtım bölgesinde kayıp kaçak ortalaması OECD ülkeleri ortalamasının altına indi. Şu an bu oran yüzde 8,5 civarında"- "1 Kasım'ı elektrik enerjisi yönünden sağlıklı bir şekilde atl

KONYA (AA) - NURAN ERKUL - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'de üç bölge hariç 18 elektrik dağıtım bölgesinde kayıp-kaçak oranlarının Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri ortalamasının altına indiğini bildirdi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de elektrikteki kayıp kaçağın son durumunu değerlendirdi. Aras, Van Gölü ve Dicle bölgeleri hariç 18 elektrik dağıtım bölgesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) verdiği hedeflerin yakalandığını belirten Özdemir, "Bahsettiğim bu üç bölgede maalesef bu hedefleri yakalayamadık. Orada yaşanan olaylardan dolayı, oradaki halkın alışkanlığının bir an önce normal seviyelere getirilememesinden dolayı. EPDK Meclis'te çıkan bir yasa vasıtasıyla bu bölgelerdeki kayıp kaçak hedeflerini belli seviyede aşağı çekti" diye konuştu.

Oradaki personelin, söz konusu hedefleri tutturmaya çalıştıklarını, ancak üç bölge dışındaki 18 bölgenin kayıp kaçak ortalamasının, OECD ülkeleri ortalamasından daha az olduğuna işaret eden Özdemir, "Şu an bu oran yüzde 8,5 civarında. Eskiden bu oranlar iki haneli rakamlarla ifade edilirdi" dedi.

Özdemir, yirmi bir elektrik dağıtım bölgesi olarak seçim sürecinde elektrik güvenliğinin sağlanması için çalışmalara başladıklarını anlatarak, bu dönemlerde nasıl hareket etmeleri gerektiğini iyi bildiklerini dile getirdi. 

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri'nin dördüncü seçim olacağına işaret eden Özdemir, "Bütün ekiplerimiz çok tecrübeli oldular, neler başımıza gelebilir, bir seçim gününde nelerle karşılaşabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu seçim gününde önlemlerimiz gecesinde bile devam edecek, bunun için gecesinde bile elektrikte bir sorun olmayacağını, Türkiye'de o gün enerjide herhangi bir şekilde enerji kısıtlaması olmayacağını düşünüyoruz. Seçime kadar planlı kesintileri dahi yapmamaya çalışarak inşallah 1 Kasım'da elektrik enerjisi yönünden sağlıklı bir şekilde atlatacağız" ifadelerini kullandı.

Özdemir, seçim günü tatil olacağı için elektrik tüketiminde en üst seviyeye çıkılamayacağının, sanayi kuruluşlarının kapalı olmasından dolayı normal günlere oranla üçte iki daha az elektrik kullanılacağının altını çizdi.

Valiler ve güvenlik güçleriyle ortak çalışma yapılacağını ifade eden Özdemir, "Enerji nakil hatları hava şartlarına çok bağlı ve bizim atmosfere açık hatlarımız çok fazla. Bölgesel olarak meydana gelebilecek küçük sıkıntılara da anında müdahale ile seçimi güvenli hale getireceğiz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı